Važno je redovno uzimati terapiju te mjeriti krvni pritisak. Ukoliko su vrijednosti snižene ili povišene u konsultaciji s liječnikom neophodno je adekvatno prilagoditi dozu lijeka.

Ljetne vrućine su opasne za osobe s povišenim krvnim pritiskom te im se preporučuje poseban oprez tokom ljeta zbog zdravstvenog stanja u kojem se nalaze.

Kod pacijenata koji započinju terapiju za snižavanje pritiska u ljetnim mjesecima, naročito je važno paziti u prvih nekoliko sedmica da doze započetog lijeka nisu prevelike, a koje bi u tim trenucima vrućina mogle pritisak naglo sniziti. U svakoj sumnji za bilo kakvu promjenu pritiska najbolje je obratiti se liječniku.

Također, vrlo je bitno prilagoditi prehranu. Smanjite unos visokokalorične hrane, kofeina, alkohola, pijte dosta tekućine (voda, čajevi, mineralna voda, izotonične napitke), jer se znojenjem gube tekućina i minerali.

Osobe s visokim krvnim pritiskom trebaju planirati aktivnosti na otvorenom u jutarnjim, poslijepodnevnim ili večernjim satima. Naročito izbjegavajte boravak na suncu između 10 i 17 sati, što je inače preporuka i za zdrave osobe. Prilagodite odjeću ljetnom vremenu. Nosite pamučne ili lanene odjevene predmete, a izbjegavajte nošenje odjevnih predmeta od sintetike i poliestera u kojima je otežano disanje kože pa samim tim i teže podnošenje ljetnih vrućina.