Kada ste zadnji put pročitali knjigu ili značajan i interesantan članak iz časopisa? Da li su možda vaše svakodnevne navike baziranje na čitanju tweetova, ažuriranju Facebooka ili da banaliziramo uputstava na ambalaži instant zobenih pahuljica? Ako ste u skupini osoba koje nisu ljubitelji čitanja i nije vam redovna navika - propuštate mnogo! 

Čitanje je zdravo i korisno, ima značajan broj svojih prednosti, a navest ćemo samo neke koje ukazuju da nam čitanje omogućava lično usavršavanje na bezbroj načina. 

1. Mentalna stimulacija

Istraživanja su pokazala da mentalno stimuliranje može usporiti napredovanje (ili možda čak i spriječiti) Alzheimerovu bolesti i demenciju. Našem tijelu je potrebna aktivnost, pa tako i mozgu. Baš kao i svaki drugi mišić i mozak zahtijeva vježbe da bi se održao snažnim i zdravim. Rješavanje zagonetki i igranje igara poput šaha također pomaže kod kognitivne stimulacije.

2. Redukcija stresa

Bez obzira koliko ste stresa imali na poslu, u ličnim odnosima/životima, ili usljed bezbroj drugih pitanja s kojima se suočavate u svakodnevnom životu, sve to u trenutku "nestane" kada se zadubite i "izgubite", u interesantnoj priči/knjizi. Likovi iz nekog romana mogu biti izvor inspiracije, baš kao i ljudi koje susrećemo u stvarnom životu. A dobro napisan roman može vas zasigurno odvesti u potpuno drugu dimenziju svijeta, što u konačnici dovodi do otpuštanja tenzija i prilike da se iskonski opustite. Knjiga vam može pomoći da se opustite, kako biste se kasnije mogli vratiti rješavanju problema bistrog uma i rasterećenih misli.

3. Znanje

Sve što ste pročitali ostaje u vašoj memoriji i nikada ne znate u kojoj prilici će vam dobro doći i poslužiti nova saznanja. Čitanje je zapravo učenje. Što više znanja imate, bolje i kvalitetnije ćete se suočavati s rješavanjem svakodnevnih izazova. Osim toga, zapamtite - iako ćete se možda naći u situaciji da izgubite posao, neki skupocijeni i vrijedan predmet, novac, čak i zdravlje - znanje koje posjedujete niko vam nikada ne može oduzeti.

4. Proširenje vokabulara

Što više čitamo, sa više novih riječi ćemo obogatiti i naš vokabular. Bit uspješne artikulacije i dobrog obrazovanja od velike je pomoći u bilo kojoj profesiji. Osim toga, načitane osobe, koje rade na svom obrazovanju obično imaju više samopouzdanje. Bogat rječnik može pomoći čak i u karijeri. Studije su pokazale da ljubitelji čitanja i obrazovane osobe upućene na različite teme imaju mogućnost da brže (i češće) od onih sa manjim vokabularom i nedostatkom svijesti o književnosti dobiju unapređenje na poslu. Čitanje knjiga također je od vitalnog značaja za učenje novih jezika.

5. Poboljšanje memorije

Kada pročitate knjigu zapamtite plejadu likova, njihovih karaktera, ambicija..Čitanje mozgu daje kompletno drugačiji "tretman" nego li primjerice gledanje televizije ili slušanje radija.

Izazovi mozak čine efikasnijim, tako što mijenjaju njegovu strukturu na način da može funkcionisati pravilno uprkos neuropatologiji koja se povezuje sa procesom starenja.

6. Poboljšanje fokusa i koncentracije

U šarolikom i pomalo ludom internet svijetu, koji odvlači pažnju u milion različitih pravaca primorani ste svakodnevno se suočavati sa multipliciranim zadacima. U rasponu od 5 minuta, prosječna osoba će utrošiti svoje vrijeme rješavajući poslovne zadatke, provjeravanju e-pošte, u razgovoru s nekoliko osoba (putem Chata, Skypea itd.), praćenju objava na Twitteru, provjeravanju svog smartphonea te u interakciji sa suradnicima. Ovaj tip ponašanja izaziva rast stresa i smanjuje produktivnost. Pokušajte praktikovati čitanje 15-20 minuta prije posla. Bit ćete iznenađeni koliko ste fokusiraniji i opušteni kada dođete na posao.

7. Bolje i kreativnije pisanje

Bolje i kreativnije pisanje ide ruku pod ruku sa obogaćivanjem i širenjem vokabulara: čitanje dobro napisanog teksta ima učinak i na naše pisanje, a stilovi drugih autora će neminovno uticati na našu kreativnost. Na isti način na koji muzičari utiču jedni na druge, ili slikari koji koriste tehnike i vještine svojih prethodnika, tako i pisci uče kako osmisliti dobar tekst čitajući radove drugih autora.

8. Smirenost

Osim opuštanja koje prati čitanje dobre knjige, moguće je da će vas predmet/događaj o kojem ste čitali uvesti u stanje unutarašnjeg mira i spokoja. Također, čitanje tekstova o duhovnosti može sniziti krvni pritisak i uvesti vas u stanje osjećaja smirenosti. Dokazano je da čitanje literature o samopomoći pomaže osobama koje pate od poremećaja raspoloženja i blagih mentalnih oboljenja.

Autor: dr.sci. Elvir Imerov, specijalista kiropraktike

Ako još uvijek niste pročitajte

Dr. Elvir Imerov: Terapija kiropraktikom potpuno je bezbolna i neškodljiva