U povodu obilježavanja 25. maja Svjetskog dana multiple skleroze Klinika za neurologiju UKC Tuzla i Udruženje oboljelih od Multiple skleroze TK organizovali su konferenciju za novinare. Učesnici konferencije su bili načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla, prof. dr. Osman Sinanović, prof. dr. Mirjana Vidović, glavna med. sestra Klinike, Alma Vuleta i sekretar Udruženja oboljelih od Multiple skleroze TK, Vahida Hajdarbegović.

Kako je istaknuto ovom prilikom, Svjetski dan multiple skleroze obilježava se zadnje srijede u mjesecu maju u više od 67 zemalja svijeta u cilju pružanja informacija javnosti o ovoj bolesti, njenim simptomima i načinu liječenja.

Prema riječima prof. dr. Osmana Sinanovića u Tuzlanskom kantonu broj oboljelih na 100.000 stanovnika je oko 40 oboljelih, što ukazuje na zonu visokog rizika za multiplu sklerozu.

"Multipla skleroza je hronična, upalna, progresivna, autoimuna bolest centralnog nervnog sistema koja se može manifestirati različitim neurološkim simptomima, a najčešće se javlja između 20. i 40. godine života", pojasnila je prof. dr. Mirjana Vidović i istakla da se bolest može manifestovati i nizom nemotornih simptoma.

Liste čekanja

Tokom svog obraćanja novinarima, učesnici konferencije su naglasili da postoji nekoliko grupa lijekova za liječenje multiple skleroze. Pored lijekova za simptomatsko liječenje postoje i lijekovi koji utiču na tok bolesti. Međutim, pacijentima u našoj zemlji lijekovi nisu uvijek na raspolaganju zbog čega su liste čekanja izuzetno duge.

Prema riječima prof. dr. Sinanovića, kod nekih pacijenata je potrebno vršiti i kombiniranje lijekova što također predstavlja problem, jer lijekovi koji se koriste u liječenju multiple skleroze su skupi. Za liječenje godišnje je potrebno izdvojiti i do 20.000 konvertibilnih maraka.

Predstavnicima medija obratila se i Vahida Hajdarbegović, sekretar Udruženja obojelih od multiple skleroze TK, koja je predstavila program rada Udruženja, te govorila o načinu na koji se oboljeli nose sa ovom bolešću, saopćeno je iz UKC Tuzla.

NajDoktor.ba