Povećanje broja nezaposlenih i proračunski rezovi u zdravstvu, koji su uslijedili nakon finansijske krize 2008, pridonijeli su povećanju smrtnosti osoba oboljelih od karcinoma, a riječ je o više od pola miliona ljudi, pokazalo je istraživanje.

Zbog posljedica ekonomske krize, koja je počela 2008, od karcinoma se razboljelo i od te bolesti je, u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), umrlo 260.000 ljudi više, a podatak se odnosi na razdoblje između 2008. i 2010. godine. Među njima je 160.000 umrlih od te neizlječive bolesti u zemljama članicama EU-a, objavio je britanski “Lancet.”

"Na globalnom nivou u istom razdoblju je od posljedica raka umrlo 500.000 osoba više nego što su ranije statistike pokazale" kazao je dr. Mahiben Maruthappu s londonskog Imperial Collegea koji je vodio istraživanje.

On smatra kako je rak glavni uzrok smrtnosti u svijetu i ključno je pokušati shvatiti na koji način ekonomske promjene utječu na preživljavanje od ove teške bolesti.
Tokom 2012. godine od raka je u svijetu umrlo 8,2 miliona ljudi.

"U državama u kojima ne postoji socijalno osiguranje, pristup liječenju često ovisi o ugovoru o radu. Ako su nezaposleni, pacijentima se često prekasno dijagnosticira teška bolest. Njihovo liječenje je najčešće vrlo loše ili je zakasnilo" istakao je prof. Rifat Atun s Harvarda.

Nezaposlenost i proračunski rezovi u zdravstvu, naročito pogađaju mentalno labilne osobe. “Lancet Psychiatry” je još u februaru 2015. godine objavio da se svake godine u 63 zemlje, obuhvaćene istraživanjem, evidentira 45.000 samoubistava osoba bez posla.

NajDoktor.ba