Bolesti disajnog sistema kao što su prehlada i gripa najčešći su uzrok posjeta ljekaru i brojnih izostanaka s nastave ili posla.  

Prehlada

Od prehlade najčešće obolimo u jesenskim i zimskim mjesecima, od septembra do aprila. Uzrok mogu biti prvi dani škole, a istina je također da se po hladnom vremenu češće i duže zadržavamo u zatvorenim prostorijama, što povećava mogućnost prenosa virusa. To se brzo vidi u vrtićima, školama i unutar porodice jer se tamo infekcije najbrže šire. Prehladu uzrokuju virusi iz više različitih porodica virusa. Poznato je više od 100 različitih virusnih podtipova prehlade i zato od njih možemo oboljeti vrlo često.

Kako se javlja infekcija s prehladom?

Većina virusa zbog kojih obolimo od prehlade nalazi se u iscjetku iz nosa, a najviše se izlučuje od drugoga do četvrtog dana bolesti.

Možemo se inficirati:

 • neposredno, odnosno prenosom iscjetka iz gornjih disajnih puteva oboljele osobe na kožu i sluznice. Infekcija je moguća putem kontakta s predmetima na kojima se nalazi iscjedak iz gornjeg dijela disajnog sistema;
 • kapljično, odnosno većim česticama iscjetka iz gornjega dijela disajnog sistema koji dolaze u zrak kihanjem ili kašljanjem, a zatim na kožu i sluznice budućeg bolesnika.

Prehlada u naše tijelo najčešće ulazi kroz nos, ali može i kroz oči. U stražnjem dijelu nosa i krajnicima virusi se zatim razmnožavaju i vežu za receptore na sluznici. Tako ulaze u ćelije i podstiču upalnu reakciju zbog koje se postepeno javljaju karakteristični simptomi prehlade: kihanje, kašalj, upala očiju i bolovi kod gutanja. 

Kakvi su simptomi prehlade?

Znaci i simptomi prehlade se razlikuju od bolesnika do bolesnika, a svi su blagi. Inkubacijski period za prehladu je kratak i većinom traje od 2 do 5 dana.

Obično se mogu javiti:

 • iscjedak iz nosa, koji može biti gnojan,
 • začepljenje nosa,
 • kašalj,
 • bolno grebanje i peckanje u ždrijelu.

Drugi simptomi i znakovi su rjeđe prisutni:

 • visoka temperatura (obično kod male djece),
 • opće loše stanje tijela,
 • bolovi u mišićima,
 • kihanje,
 • promuklost,
 • osjećaj peckanja u očima,
 • gubitak čula okusa,
 • bolovi u ušima.

Kako liječiti prehladu?

Prehlada je blaga bolest koja nakon 7 do 10 dana prolazi sama od sebe. Kašalj i opće loše stanje mogu trajati i do tri sedmice. Kod djece tegobe traju duže nego kod odraslih, a u pravilu nestaju za 10 do 14 dana. Liječenje prehlade je simptomatsko, što znači da liječimo, odnosno olakšavamo simptome. Za lakše disanje mogu se uzeti dekongestivi, koji će očistiti sluznicu nosa, a za ublažavanje bolova mogu se uzeti paracetamol i nesteroidni antireumatici.

Prehlada ili gripa?

Obje bolesti, i prehlada i gripa, jesu virusne bolesti disajnog sistema, odnosno viroze, ali se ipak prilično razlikuju. I virus gripe se javlja naročito u zimskim mjesecima, a zbog velike zaraznosti gripa se javlja u obliku većih ili manjih epidemija, ponekad čak pandemija. Za razliku od prehlade, gdje se simptomi javljaju postepeno jedan za drugim, gripa započinje iznenada. Svi simptomi gripe izbijaju odjednom i obično traju jednu sedmicu: visoka temperatura, suh kašalj, bolovi u mišićima i glavobolja.

Prehlada sama po sebi nije opasna, ali zbog nje možemo biti podložniji drugim bolestima ili se mogu pogoršati druga patološka stanja. U približno 0,5% do 2% slučajeva prehlade bolest se komplikuje zbog druge bakterijske infekcije, npr. upale paranazalnih sinusa, srednjeg uha ili pneumonije, a moguće je i pogoršanje hronične bolesti pluća. Brojni virusi koji kod odraslih uzrokuju samo prehladu kod dojenčadi i male djece mogu izazvati bronhiolitis.

Pažljivim praćenjem simptoma i općeg stanja brzo možemo da zaključimo koja viroza nas je napala. Ali bez obzira na to da li nas je napala gripa ili prehlada, preporučuje se da se tokom liječenja dobro odmorimo, pijemo puno tekućine i ojačamo imunitet, a prvenstveno da spriječimo dalje širenje infekcije na članove porodice te kolege u školi ili na poslu. Ako nema komplikacija, obje bolesti prolaze u roku od jedne sedmice. To vrijeme moramo odvojiti samo za sebe i svoje zdravlje.

mojDoktor.ba/imunoglukan.ba

oznake:   prehladagripa