Svjetski dan oralnog zdravlja se svake godine obilježava 20. marta radi promocije svijesti o važnosti brige za oralno zdravlje te kako ono doprinosi i utiče na očuvanje općeg zdravlja.

Svjetski dan oralnog zdravlja se u cijelom svijetu, pa tako i u BiH, obilježava pod sloganom "Budi ponosan na svoja usta" (engl. Be Proud of Your mouth), kojim se želi ukazati na to kako je brigom o oralnom zdravlju moguće postići sretan osmijeh za cijeli život, jer je oralno zdravlje važan dio općeg zdravlja bez obzira na to imate li 5, 25, 45 ili 75 godina.

Na ovaj dan nije samo cilj potaknuti svijest o brizi za oralno zdravlje već je u tradiciji obilježavanja ovog dana i uključivanje stručnjaka te ključnih osoba kako bi se educirali pacijenti i javnost o zaštiti oralnog zdravlja te značaju oralne higijene. Tim edukacijama se ukazuje na činjenicu da je preventivno djelovati najbolja opcija.

Karijes je dalje najčešća bolest zuba od koje pati čak 6,3 milijardi ljudi u svijetu ili gotovo 80 % svjetske populacije te još uvijek zauzima neslavno prvo mjesto među najraširenijim bolestima u svijetu. Razlog ovakve raširenosti je u tome što se liječe posljedice, a ne sprječava nastanak bolesti.

Iz tog razloga smo izdvojili nekoliko načina prevencije oralnih bolesti:

  • Redovito pranje zuba pastom koja saržava fluoride
  • Smanjenje unosa hrane i pića koja sadržavaju šećer
  • Redoviti odlasci na preglede zubaru

Preuzmite aplikaciju mojDoktor.ba I pošaljite BESPLATNO pitanja stomatolozima ili rezervišite termin.