Što su bubrežni kamenci?

Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza patološki je proces stvaranja kamenaca u sabirnim cijevima i čašicama ili pijelonu bubrega. Učestalost nefrolitijaze u populaciji je oko 1 posto. Najčešći su kalcijski, struvitni i urični bubrežni kamenci, a rijeđi su cistinski bubrežni kamenci. Može se reći da se bubrežni kamenci stvaraju kad mokraća postane koncentrirana pa se minerali kristaliziraju i spajaju.Vrste bubrežnih kamenacaVećina bubrežnih kamenaca sadržava više vrsta kristala. Vrste bubrežnih kamenaca su sljedeće:Kalcijski bubrežni kamenci - Većina bubrežnih kamenaca su kalcijski kamenci (oko 80 posto), uglavnom u obliku kalcijeva oksalata. Visoke razine oksalata mogu se naći u određenom voću i povrću kao i u orašastim plodovima i čokoladi. Isto tako i jetra proizvodi oksalate. Prehrana, visoke doze vitamina D, neki kirurški zahvati i nekoliko različitih metaboličkih poremećaja mogu povećati koncentraciju kalcija i oksalata u urinu (mokraći). Kalcijski bubrežni kamenci mogu biti i u obliku kalcijevog fosfata.

Struvitni bubrežni kamenci - Struvitni bubrežni kamenci nastaju uslijed infekcije urinarnog trakta. Struvitni bubrežni kamenci nastaju brzo i mogu biti prilično veliki.

Urični bubrežni kamenci - Urični bubrežni kamenci stvaraju se u osoba koje su dehidrirale, u osoba čija je prehrana bogata bjelančevinama i u osoba koje imaju giht. Neki genetski čimbenici i mijeloproliferativni poremećaji mogu povećati sklonost stvaranju uričnih bubrežnih kamenaca.

Cistinski bubrežni kamenci - Cistinski bubrežni kamenci čine samo mali postotak bubrežnih kamenaca. Oni se stvaraju u ljudi s nasljednim poremećajem u bubrežnom transportu koji dovodi do prekomjernog izlučivanja cistina u mokraću. Kamenci se počinju stvarati već u djetinjstvu.

Ostali bubrežni kamenci - Isto tako mogu nastati i druge, rjeđe vrste bubrežnih kamenaca.

Ako znate koju vrstu bubrežnog kamenca imate, lakše ćete saznati kako je isti nastao i kako smanjiti rizik od nastanka novih bubrežnih kamenaca.