Čimbenici rizika za gastritis

Čimbenici koji povećavaju rizik od gastritisa su sljedeći:Infekcija izazvana s Helicobacter pylori - Najznačajniji čimbenik rizika za gastritis je infekcija izazvana bakterijom H. pylori. Mada se smatra da se javlja u polovice svjetskog stanovništva, infekcija izazvana H. pylori najčešće se javlja u zemljama u razvoju. Većina ljudi nema znakove i simptome infekcije izazvane s H. pylori.

Redovita primjena nesteroidni protuupalnih lijekovi (NSAID) - Ako redovito uzimate acetilsalicilnu kiselinu da spriječite srčani ili moždani udar izloženi ste riziku od pojave gastritisa. Isto vrijedi i za protuupalne lijekove za ublažavanje boli kod artritisa ili drugih kroničnih stanja. Dugotrajnom primjenom acetilsalicilne kiseline i drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova možete izazvati nadraženje želuca i krvarenje.

Starija dob - Starije odrasle osobe, u odnosu na mlađe, imaju povećani rizik od pojave gastritisa budući da se želučana sluznica sa starenjem istanjuje te postoji veća mogućnost od infekcije s bakterijom H. pylori ili drugih autoimunih poremećaja.