Prevencija gastritisa

Premda se infekcija s H. pylori ne može uvijek spriječiti, niže navedeni savjeti mogu smanjiti rizik od pojave gastritisa:Jedite pametno - Ako često imate probavne smetnje, jedite manje, ali češće obroke kako bi smanjili učinak želučane kiseline. Osim toga, izbjegavajte hranu koja nadražuje sluznicu želuca, posebice onu koja je začinjena, kisela, pečena ili masna. Ovim mjerama možete ublažiti vaše znakove i simptome, ali ne možete spriječiti pojavu gastritisa.

Ograničite ili izbjegavajte unos alkohola - Uslijed pretjeranog konzumiranja alkohola može doći do nadraživanja i erozije sluznice želuca što će izazvati upalu i krvarenje.

Ne pušite - Pušenje utječe na zaštitnu sluznicu želuca pa je želudac osjetljiviji na pojavu gastritisa i čira (ulkusa). Pušenje također pojačava lučenje želučane kiseline, usporava zaliječenje želuca i vodeći je čimbenik rizika za pojavu raka želuca. Pa ipak ljudi teško prestaju pušiti, naročito ako su godinama bili pušači. Raspitajte se kod liječnika o metodama koje pomažu u odvikavanju od pušenja.

Zamijenite lijekove za ublažavanje bolova - Ako je to moguće, izbjegavajte nesteroidne protuupalne lijekove poput acetilsalicilne kiseline, ibuprofena i naproksena. Ovi bezreceptni lijekovi mogu izazvati upalu želuca ili pogoršati postojeće probleme. Umjesto toga zamijenite ih nekim lijekom za ublažavanje bolova koji sadržava acetaminofen.

Pridržavajte se liječničkih preporuka - Liječnik vam može preporučiti da uzmete neki bezreceptni antacid ili antagonistu H2 receptora, kako bi se spriječila ponovna pojava gastritisa.