Kako se može spriječiti pojava hemeroida?

Najbolji način da spriječite pojavu hemeroida je da održavate stolicu mekom kako bi što lakše ispraznili crijeva.Kako bi spriječili pojavu hemeroida i ublažili simptome, pridržavajte se ovih savjeta:Jedite hranu s puno vlakana - Jedite više voća i cjelovitih žitarica. To omekšava stolicu i povećava joj obujam pa ne dolazi do naprezanja koje uzrokuje hemeroide ili pogoršava simptome već postojećih hemeroida. Vlaknastu hranu dodajte postepeno vašoj prehrani kako bi izbjegli probleme s plinovima u probavnom traktu.

Pijte puno tekućine - Pijte šest do osam čaša vode ili druge tekućine dnevno (ne alkohol) da pospiješite omekšavanje stolice.

Razmislite o uzimanju vlaknastih dodataka prehrani - Većina ljudi u prehrani nema dovoljnu količinu vlaknastih tvari u svakodnevnoj prehrani, 20 do 35 grama dnevno. Istraživanja su pokazala da dodaci prehrani s vlaknima ublažavaju ukupne simptome i krvarenje iz hemeroida. Ti proizvodi pomažu da stolica bude mekana i redovita. Ako uzimate vlaknaste dodatke prehrani morate svakako popiti najmanje osam čaša vode ili druge tekućine svaki dan. U protivnom, dodaci mogu izazvati zatvor ili pogoršati zatvor.

Nemojte se naprezati - Kad se naprežete i zadržavate dah prilikom pražnjenja crijeva povećava se pritisak u venama u donjem rektumu.

Čim osjetite poriv, otiđite na zahod - Ako ne ispraznite crijeva odmah kad osjetite poriv za to i taj poriv prođe, stolica će se osušiti i pražnjenje će biti otežano.

Fizička aktivnost - Budite aktivni jer ćete tako spriječiti zatvor i smanjiti pritisak u venama do kojeg može doći uslijed dugotrajnog stajanja ili sjedenja. Fizička aktivnost pomaže pri gubitku pretjerane težine koja može pridonijeti pojavi hemoroida.

Izbjegavajte dugotrajno stajanje ili sjedenje - Dugotrajno sjedenje, naročito na zahodu, povećava pritisak u venama anusa.