Preosjetljivost zubi - FAQ

Moji zubi su ponekad osjetljivi. Da li je to uobičajeno?



Da. Mnoge odrasle osobe povremeno doživljavaju preosjetljivost na hladnu, slatku ili toplu hranu i pića. Istraživanja pokazuju da očuvanjem prirodnih zuba sve duže u starost, raste problem preosjetljivih zuba. Glavni uzrok preosjetljivosti su povećana recesija i abrazija koje su uzrokovane neprikladnim tehikama četkanja. Izloženi vratovi zuba su osjetljiviji na temperaturne promjene. Također, neumjerene količine kisele hrane i gaziranih pića mogu erodirati zubnu površinu i uzrokovati dentinsku preosjetljivost.



Bez obzira na okidače i učestalost boli, podijelite vaš problemom sa stomatologom. Za početak, on će isključiti druge moguće čimbenike preosjetljivosti, a zatim predložiti odgovarajuće liječenje.



Kako može pomoći zubna pasta?



Zubna pasta koja sadrži kalijeve soli može pomoći kod preosjetljivosti. Kalijevi ioni iz paste difundiraju u dentinske kanaliće i izravnim učinkom na smanjivanje osjetljivosti živaca zuba pružaju olakšanje od preosjetljivosti. Redovitim korištenjem, zubna pasta s kalijem omogućava dugoročnu zaštitu od preosjetljivosti.



Koliko dugo treba koristitu zubnu pastu da dođe do olakšanja?



Klinički podaci upućuju da nakon četiri tjedna svakodnevne uporabe zubne paste bi trebala nastupiti uočljiva promjena. Poboljšanje nastupa različitom brzinom kod svakog pojedinca. Ostali čimbenici koji mogu utjecati na olakšanje uključuju: prehranu, navike četkanja i tip korištene četkice.



Da li je preporučljivo koristiti točno određenu četkicu?



Da. Preosjetljivost zuba može biti uzrokovana abrazijom površine zuba i recesijom zubnog mesa. Četkica s tvrdim vlaknima može pogoršati oboje, stoga se preporuča koristiti meku zubnu četkicu.