Prevencija i liječenje preosjetljivosti zubi

Osim što uzrokuje neugodu pacijentu, dentinska preosjetljivost postavlja i problem za stomatologa koji je teško dijagnosticirati i liječiti budući da je to izuzetno složen fiziološki fenomen.Kako liječiti preosjetljive zube?A. Postavljanje dijagnozeB. Identifikacija, prevencija ili otklanjanje etioloških faktoraPreosjetljivost mogu uzrokovati razni čimbenici: abrazija, erozija, atricija, karijes, trauma zuba i stomatološki tretman.C. Savjetovanje o oralnoj higijeni i prehraniKorištenje odgovarajuće tehnike četkanja i korištenja zubnog konca (prejako četkanje, kvačice djelomičnih proteza i bravice ortodontskih aparata mogu također uzrokovati abraziju - trošenje površine zuba)

Izbjegavanje unosa kisele hrane i pića (voća, voćnih sokova, gaziranih pića, vina)

Izbjegavanje četkanja cakline koja je erodirana kiselinom (ne četkajte 2-3 sata nakon konzumacije kisele hrane i pića)

Liječenje bolesti koje prati regurgitacija ili povraćanje (gastrički kiseli refluks, bulimija)

D. LiječenjeBitno je obratiti se svom stomatologu. Preosjetljivi zubi se obično mogu uspješno liječiti. Prvi korak u liječenju je kućna terapija sa zubnom pastom niske abrazije, mekom četkicom i vodicom za ispiranje koja ne sadrži alkohol.Korištenje zubne paste koja sadrži kalijeve soli.

Korištenje meke zubne četkice

Korištenje vodice za ispiranje bez alkohola

Ponekad, ukoliko gore navedene metode nisu polučile uspjeh, postoji mogućnost pečaćenja ili zatvaranja tubula kod stomatologa.