Čimbenici rizika za rak jajnika

Neki čimbenici mogu povećati rizik za razvoj raka jajnika.Ukoliko imate jedan ili više tih čimbenika rizika ne znači da ćete svakako dobiti rak jajnika, ali vaš rizik može biti viši nego rizik za prosječnu ženu.U čimbenike rizika za razvoj rak jajnika ubrajaju se:Naslijeđene mutacije gena - Mali postotak raka jajnika uzrokovan je naslijeđenom mutacijom gena. Geni koji povećavaju rizik od raka jajnika zovu se BRCA1 (BReast CAncer Gene 1) i BRCA2 (BReast CAncer Gene 2). Ovi geni su prvobitno pronađeni u porodicama u kojima je bilo više slučajeva raka dojke, pa su po tome dobili ime, a u žena s tom mutacijom bio je znatno povećan i rizik od raka jajnika. Druga poznata genetska poveznica odnosi se na nasljedni sindrom koji se zove nasljedni nepolipozni karcinom debelog crijeva (HNPCC). Kod žena iz porodica u kojima je zabilježen HNPCC, povećan je rizik od raka stjenke maternice (endometrija), raka debelog crijeva, raka jajnika i raka želuca.

Obiteljska povijest raka jajnika - Ako je ženama u vašoj obitelji bio dijagnosticiran rak jajnika i kod vas je rizik od bolesti povećan.

Prethodna dijagnoza raka - Ako vam je ranije bio dijagnosticiran rak dojke, rak debelog crijeva, rak anusa (čmara) ili rak maternice, rizik od raka jajnika u vas je povećan.

Starenje - Rizik od raka jajnika raste kako starite. Rak jajnika se najčešće javlja nakon menopauze, ali može se javiti u bilo kojoj dobi.

Ako nikada niste bili trudni - Žene koje nikada nisu bile trudne imaju povećani rizik od raka jajnika.

Hormonsko nadomjesno liječenje u menopauzi - Rezultati ispitivanja o mogućoj povezanosti hormonskog nadomjesnog liječenja u menopauzi i rizika od raka jajnika nisu dosljedni. Neka ispitivanja pokazuju da postoji rizik od pojave raka jajnika dok druga to ne pokazuju.