Stadiji razvoja raka jajnika

Da bi utvrdili u kojem je stadiju rak jajnika, liječnici koriste rezultate dobivene nakon kirurškog zahvata. Liječniku mogu koristiti podaci dobiveni snimanjem i to kompjuteriziranom tomografijom (CT), magnetnom rezonancijom (MRI) i pozitronskom emisijskom tomografijom (PET), kako bi utvrdio je li se rak jajnika proširio po trbušnoj šupljini. Kada se utvrdi stadij raka lakše je dati prognozu i odrediti tijek liječenja.Stadiji razvoja raka jajnika su:I. stadij - Rak je ograničen na jedan ili oba jajnika (postotak petogodišnjeg preživljavanja je 90 do 95 posto).

II. stadij - Rak jajnika se proširio na druga mjesta u zdjelici kao što su maternica ili jajovodi (postotak petogodišnjeg preživljavanja je 70 do 80 posto)

III. stadij - Rak jajnika se proširio izvan zdjelice ili na limfne čvorove unutar trbušne šupljine (postotak petogodišnjeg preživljavanja je 25 do 50 posto).

IV. stadij - Rak jajnika se proširio na organe izvan trbušne šupljine, npr. jetra ili pluća (postotak petogodišnjeg preživljavanja je 1 do 5 posto)