Pravilna prehrana oboljelih od dijabetesa

Vrlo je bitan redoviti unos hrane s ugljikohidratima (CHO) koji se sporo apsorbiraju (kao što je krumpir, kruh, tjestenina, riža, voće, povrće) kako bi se spriječila hipoglikemija.



Hrana koja se preporuča kod dijabetesa temelji se na jednakim principima zdrave prehrane kao i za sve ljude. Slobodno se mogu koristiti proizvodi u koje nije dodan šećer.



Svi napitci bi trebali biti bez šećera.



Obroci



Ono što je važno uzeti u obzir je sljedeće:



Vrsta hrane: Pri svakom obroku potrebno je jesti hranu s ugljikohidratima koji se sporo apsorbiraju.

Količine: Većinu hrane pri svakom obroku trebaju sačinjavati ugljikohidrati. Obroci se nikada ne smiju preskakati.

Vrijeme obroka :

Primjeri hrane bogate ugljikohidratima



Sljedeća hrana je dobar izvor ugljikohidrata koji se sporo apsorbiraju, a njima se može održavati razina glukoze u krvi:



kruh, pogače, čajni kolačići – žitarice;

mlijeko, obrano (s malo masti) aromatizirano mlijeko (bez šećera)

krekeri, Ryvita, rižini kolačići;

obični keksi, pločice žitarica, riža;

tjestenina, rezanci – čips – krumpiri

zapečeni grah, povrće;

voće (svježe i sušeno);

jogurti bez šećera

Dijabetičke dijete u skladu s preporukama koje se provode u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac:



dijabetička dijeta 1300 kcal/5460 kJ

dijabetička dijeta 1700 kcal/7140 kJ