Stomatološki fakultet sa klinikama Univerziteta u Sarajevo putem svoje zvanične web stranice uputio je obavješenje za roditelje / staratelje djece s poteškoćama u razvoju da se od 1. novembra 2016. godine mogu javiti na Stomatološki fakultet sa klinikama, glavnoj sestri Stomatološkog fakulteta, radi dobivanja uputstva vezano za pružanje oralno-hirurških i stomatoloških usluga u opštoj anesteziji.

Stomatološki fakultet objavio je i obrasce za pružanje oralno-hirurških i stomatoloških usluga koji se mogu preuzeti OVDJE.  

Naime, oko 2.500 djece s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo tokom popravke zuba moraju dobiti totalnu anesteziju, a javne stomatološke ordinacije ranije nisu pružale takve usluge. 

Direktorica zdravstva na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu dr. Selma Jakupović  ranije je u izjavi za medije potvrdila da osobe s poteškoćama u razvoju na Odjelu za maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu mogu samo izvaditi zub, ali ne i izvršiti popravku.  

"Nedostatak neophodnih usluga je utoliko vidljiviji jer su potrebe za stomatološkim zahvatima kod djece sa poteškoćama, zbog otežanog održavanja oralne higijene, mnogo veće i zahtjevnije u odnosu na djecu tipičnog razvoja", naveli su ranije iz Savjeta roditelja Udruženja za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju EDUS.

Ako još uvijek niste pročitajte

Jedino mjesto u BiH: U Mostaru besplatni stomatološki zahvati djeci s posebnim potrebama

Može li Kanton Sarajevo sistemski riješiti problem pružanja stomatoloških usluga djeci s poteškoćama

NajDoktor.ba