Veliki je broj mališana kojima je potreban tretman logopeda. Nažalost, roditelji imaju vrlo ograničene mogućnosti jer u JU Dom zdravlja KS-a se, prema njihovim riječima, na tretman logopeda čeka i do tri mjeseca.

Roditelji su primorani plaćati privatne tretmane koji koštaju oko 25 KM. Ako se uzme u obzir da su potrebna dva termina sedmično, za prosječnu porodicu oko 200 KM mjesečno je gotovo nemoguće izdvojiti.

- JU Dom zdravlja KS-a ima samo jednog logopeda. To je daleko od potreba, ali, nažalost, situacija je takva. Činjenica jeste da se dugo čeka na termin, jer jedan logoped, čiji je posao vrlo delikatan, predan, požrtvovan, koji zahtijeva svu moguću koncentraciju, ne može raditi brže nego što to čini. Rad sa djecom je inače sam po sebi veoma zahtjevan, a posebno je to tako kada je riječ o poremećaju govora i jezika kod djece. Nadam se kako će odgovorni prepoznati potrebu, te na neki način angažmanom većeg broja stručnjaka olakšati i djeci, ali i roditeljima, rekao nam je Arman Šarkić, portparol JU DZKS-a.

Postoje različite vrste poremećaja govora i jezika kod djece. Neophodno je da roditelj na vrijeme prepozna ove poremećaje i da se obrati logopedu, a ne da čeka polazak djeteta u školu, savjetuju stručnjaci. Međutim, roditelji u Sarajevu dragocjeno vrijeme gube čekajući na termine i vrlo često se sa djecom počinje raditi tek kada krenu u školu. Na svu sreću, neke općine pokušavaju ublažiti ovaj problem, pa su uložile sredstva u opremanje logopedskih kabineta u nekoliko osnovnih škola, gdje logopedi potpuno besplatno pružaju pomoć učenicima.

Nijedna redovna škola u KS-u nema zaposlenog logopeda. Međutim, naša škola već šestu godinu ima angažovane i logopeda i defektologa na nekoliko sati. Angažmani se realizuju preko projekata, sa SOS Društvenim centrom, Dugom uz podršku Općine Novi Grad. Općina Novi Grad je u sedam škola opremila logopedske kabinete i učenicima približila stručnu pomoć, jer je zaista velika potreba za radom logopeda.Mi na početku svake školske godine testiramo prvačiće, tako da utvrdimo koliko učenika je potrebno uključiti u rad sa logopedom. Nažalost, logoped nije angažovan na onoliko sati koliko je potrebno, pa smo u mogućnosti da obuhvatimo od 30 do 50 posto učenika sa najvećom potrebom. Imamo i učenike koji moraju imati stalni, kontinuiran, dugogodišnji tretman i njima se posebno posvećujemo. Projekat se pokazao kao opravdan i neophodan, kazao nam je Muamer Tinjak, direktor OŠ "Aleksa Šantić", i naglasio kako je pozitivno što učenici u poznatoj sredini rade sa logopedom, što je manje stresno i zahtjevno i za dijete i za roditelja.

Raspored rada logopeda se prilagođava nastavi, odnosno obavezama učenika kako roditelj ne bi morao dovoditi i odvoditi dijete, nego se termini organizuju nakon završetka ili prije početka nastave.

- Roditelji ne moraju izlaziti s posla kako bi doveli dijete. Učenik je u poznatoj sredini, na istoj lokaciji, vrlo često se kod učenika sa manjim intenzitetom teškoća rade grupne terapije ako su u pitanju isti oblici poteškoća. Vrlo je važno napomenuti da su usluge logopeda besplatne, naglasio je Tinjak.

Mališani sa govornim teškoćama pomoć mogu dobiti i u kabinetu za tretman patologije govorno-jezičke komunikacije u sklopu ORL klinike UKCS-a, međutim, prioritet imaju mališani koju su smješteni na Klinici.

Trenutno u UKCS-u radi samo jedan klinički logoped prvenstveno za potrebe Kliničkog centra i ležećih pacijenata (obavlja usluge iz oblasti kliničke logopedije). Svi građani kojima su potrebne usluge logopeda, mogu ih ovdje dobiti, ali prvenstvo pri pregledima imaju klinički ležeći pacijenti. S obzirom na to da je samo jedan klinički logoped, za hospitalizirane pacijente ne postoji lista čekanja, a za pacijente iz područja kliničke logopedije koji se javljaju ambulantno trenutno lista čekanja je 15-ak dana.Potreba za većim brojem logopeda koji bi bili na raspolaganju je ogromna.Imajući u vidu broj stanovnika u Sarajevu, te okolnim mjestima koja mu gravitiraju, broj logopeda je izrazito mali, istakla je Muamera Šehić, portparol UKCS-a.

Prema podacima Službe za zapošljavanje KS-a, na spisku nezaposlenih trenutno je šest diplomiranih defektologa-logopeda. 

(Izvor:oslobodjenje.ba)