Da bi se saznao uzrok bračne neplodnosti, kada se sumnja na neprolaznost jajovoda, onda se preporučuje ispitati prolaznost jajovoda.
Histerosalpingografija - HSG je dijagnostička i terapijska metoda, jer kontrast pod pritiskom ulazi u šupljinu maternice i prolazi kroz jajovode u trbušnu šupljinu, tako se jajovodi "propuhuju".
 

Kako se izvodi i koliko traje?

Prema riječima prim. mr. sci. dr. med. Senada Sarića, voditelja Centra za reproduktivnu medicinu i željene trudnoće iz PZU "ARBOR VITAE dr. Sarić", uz adekvatnu pripremu i informativni list za HSG, pretraga se izvodi ambulantno, uvijek u proliferacijskoj fazi menstrualnog ciklusa, nakon završetka menstruacije, a prije ovulacije, obično od 7. do 12. dana menstruacijskog ciklusa. Na taj način se izbjegne mogućnosti izvođenja procedure sa eventualnom početnom trudnoćom.

"Preduvjet za pretragu su sterilni cervikalni brisevi na chlamydiu trachomatis, mycopasmu hominis, uraplasmu urealyticum i bakteriološki na aerobnu floru. Ako brisevi nisu uredni postoji mogućnost aktiviranja upalnog procesa u trbušnoj šupljini. Ordinira se spasmoanalgetika dva sata prije intervencije, a po potrebi se daju analgetici i postoperativno prva dva dana uz antibiotike. Pacijentica je svjesna i u komunikaciji sa ljekarom dok se izvodi intervencija da ne bi došlo do komplikacija i prsnuća jajovoda. Histerosalpingografija se ne izvodi u opštoj anesteziji! Kroz slobodan kanal maternice u šupljini materišta se aplicira nježan balon cateter koji se fiksira punjenjem balončića. Pod pritiskom se insuflira contrast npr. fiziološka otopina čiji se protok kroz jajovode prati transvaginalnom ultrazvukom color doppler, a prolaznost se dokaže i prisustvom contrasta u cavum Douglasi (slobodna tečnost na dnu trbušne šupljine)", pojašnjava Sarić.

Ako su jajovodi prolazni, senzacija bola je mala, u obliku menstrualne boli i toleriše se do praga bolnosti pacijentica. U slučaju neprohodnosti jajovoda i izražene bolnosti, zahvat se prekida i preporuča se laproskopska procedura u drugom aktu.

"Nakon HSG-a,očekivati je da dođe do trudnoće u narednih devet mjeseci, a dešava se trudnoća i odmah nakon HSG-a. Ako se ne dogodi trudnoća u tom periodu ili do godinu dana, preporuča se uraditi ginekološku endoskopsku obradu /hysteroscopia i laparoscopia/", navodi Sarić.

Pacijentice sa neprohodnim jajovodima ne mogu spontano ostati trudne i za njih postoje samo dvije realne mogućnosti koje im omogućavaju začeće:

  • rekonstruktivna mikrohirurgija ili
  • asistirana reproduktivna tehnologija – ART.

Moguće komplikacije i nuspojave:

Histerosalpingografija (HSG) je u glavnom rutinski postupak i bez većeg rizika. Ipak, uz sav oprez nije isključeno da može doći do blažih tegoba:

  • povremena bol u donjem dijelu stomaka;
  • vrlo rijetko može doći do oskudnijeg vaginalog krvarenja koje može trajati i nekoliko dana;
  • vrlo rijetko može doći do upale materice, jajovoda i mokraćne bešike koji se efikasno liječi s antibioticima.

Koliko traje oporavak?

"Oporavak poslije HSG je vrlo kratak, nakon dan-dva moguće je vratiti se svakodnevnim aktivnostima i radnim obavezama", naveo je Sarić.

Ko se istom može podvrgnuti?

"Bračna neplodnost se definiše kao nemogućnost začeća u periodu od godinu dana uz normalan spolni odnos i bez korištenja kontraceptivnih sredstava. Obrada neplodnoga para u praksi započinje u ginekološkoj ambulanti iz medicinskih i sociopsiholoških razloga. Razlog neplodnosti para je u oko 50% od strane žene, a oko 40% slučajeva od strane muškaraca. Razlozi su nejasni i nepotpuno objašnjeni u oko 10% slučajeva, a oko 1/3 parova razlozi neplodnosti su kod oba partnera, obostrani", pojasnio je Sarić.

Pri obradi i liječenju neplodnog para neophodni su:

  • analitički stručni pristup;
  • psihološko razumijevanje i potpora;
  • visok stepen etičnosti.

Koje su prednosti?

"Klasični HSG, pod kontrolom rentgena, izvodi se veoma rijetko i potisnut je HSG - histerosalpingografijom pod kontrolom TVUZ u boji koji ima više prednosti: jednostavnije i brže se obavlja, nije štetan po zdravlje žene, manje je bolna i jeftinija procedura, manji utrošak lijekova, brži oporavak i vraćanje radnim obavezama. Klasični HSG podrazumijeva radiološko ispitivanje prohodnosti i izgleda šupljine maternice i jajovoda ubacivanjem kontrastnog sredstva. Pacijentica je izložena maloj dozi "x" zračenja (ionizirajuće zračenje). Kao kontrasti se koriste vodotopiva jodna kontrastna sredstva u količini od 10 do 20 ml", pojašnjava Sarić.