Osam ljekara i jedan farmaceut dobitnici su ovogodišnje nagrade International Medis Awards for Medical Research, a među njima je doktorica farmaceutskih nauka na postdoktoralnom studiju farmacije iz Bosne i Hercegovine.

Preduzeće Medis već treću godinu zaredom dodjeljuje međunarodne nagrade Medis Awards za izuzetna aplikativna dostignuća u medicini i farmaciji. Svoje istraživačke radove ove godine prijavilo je i 16 zdravstvenih radnika iz Bosne i Hercegovine, a od njih je jedan rad uvršten u sam vrh u svojoj kategoriji. Nagradu Medis Awards 2016 dobila je dr. Tanja Dujić s Univerziteta u Sarajevu, i to za područje farmacije.

Dodjela nagrada održana je u kongresnom i kulturnom centru „Cankarjev dom“ u Ljubljani, gdje je oko 400 okupljenih istraživača, ljekara, farmaceuta, akademika i drugih stručnjaka pozdravio rektor Univerziteta u Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik. Nagrade je pobjednicima uručio generalni direktor preduzeća Medis, Tone Strnad.

"Ove godine već treći put zaredom imamo čast da nagradimo najbolja medicinska dostignuća u regionu. Naime, u preduzeću Medis smo u 27 godina uspješnog poslovanja na području medicine i farmacije ustanovili da ima mnogo odličnih istraživačkih priča što ih pišu ljekari i farmaceuti, a njihova naučna dostignuća većinom ostaju neprimijećena i neprepoznata u široj javnosti. Uvjereni smo da zaslužuju priznanje jer značajno utiču na razvoj dijagnostike i liječenja te smo stoga pokrenuli međunarodnu nagradu Medis Awards, koja svake godine nailazi na sve veći odaziv", istaknuo je ovom prilikom Tone Strnad.

Rekordan broj prijava

Ove godine su stručnjaci iz osam zemalja – Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije – na međunarodni konkurs za Medis Awards 2016 poslali rekordan broj od 162 prijave iz devet terapijskih područja. Međunarodni žiri priznatih stručnjaka pod vodstvom predsjednika žirija prof. dr. Matije Tomšiča, predstojnika Kliničkog odjeljenja za reumatologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Ljubljana, nezavisno je pregledao sve prijave i odabrao najprije 19 finalista i zatim pobjednike na devet područja: alergologija, anesteziologija, farmacija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija, reumatologija i urologija.

Članovi međunarodnog stručnog žirija:

Alergologija: prof. dr. Branimir Nestorović, dr. med., Srbija
Anesteziologija: prof. dr. Ljubica Pejakov, dr. med., Crna Gora
Neurologija: dr. Igor Kuzmanovski, dr. med., Makedonija
Oftalmologija: prof. dr. Barbara Cvenkel, dr. med., Slovenija
Pedijatrija: prof. dr. Reinhold Kerbl, dr. med., Austrija
Farmacija: prim. Mirsad Šabaredžović, mr. ph., spec., Bosna i Hercegovina
Pulmologija: prof. dr. Miroslav Samaržija, dr. med., Hrvatska
Reumatologija: prof. dr. Branimir Anić, dr. med., Hrvatska
Urologija: prof. dr. Zsolt Kopa, dr. med., Mađarska
Pobjednici iz pet zemalja

Nagrade Medis Awards iz devet terapijskih područja dobili su ljekari i farmaceut iz pet zemalja:

Alergologija: dr. Slađana Andrejević, dr. med., Srbija
Anesteziologija: dr. Alen Protić, dr. med., Hrvatska
Farmacija: dr. Tanja Dujić, Bosna i Hercegovina
Neurologija: dr. Srđan Ljubisavljević, dr. med., Srbija
Oftalmologija: dr. Eva Lenassi, dr. med., Slovenija
Pedijatrija: dr. Gergely Toldi, dr. med., Mađarska
Pulmologija: Dražena Srdić, dr. med., Hrvatska
Reumatologija: mr. Alojzija Hočevar, dr. med., Slovenija
Urologija: dr. Attila Szendrői, dr. med., Mađarska

O Medis Awards

Međunarodnu nagradu Medis Awards za medicinska dostignuća ustanovilo je 2014. godine preduzeće Medis sa svrhom da nagradi posebna istraživačka dostignuća u kliničkoj medicini i farmaciji u ovom dijelu Evrope pošto njihov rad neposredno vodi prema napretku u dijagnostici i liječenju različitih bolesti. Nagrade Medis Awards razvile su se u godišnji međunarodni konkurs za stručnjake iz medicine i farmacije koji su svoje istraživačke radove predstavili na evropskim ili svjetskim stručnim kongresima ili objavili u stručnim publikacijama sa visokim faktorom uticaja.

Finaliste i dobitnike nagrada na osnovu stručnih kriterija ocjenjuje nezavisni međunarodni stručni žiri i tako od svih prijavljenih radova odabere one koji su prema njegovom mišljenju najbolji. Svečanošću povodom dodjele nagrada Medis želi doprinijeti većoj prepoznatljivosti dobitnika nagrada i njihovom međusobnom upoznavanju u ovom dijelu Evrope, čime podstiče njihovu saradnju u istraživačkom, naučnom i kliničkom radu, a time i veći kvalitet liječenja bolesnika.

NajDoktor.ba