Prije 13 godina britanski vojnik Wayne Ingram upoznao je četverogodišnjeg Stefana Savića iz BiH. Ingram, bivši član Bitanskog bataljona u BiH, dječaka s deformitetom lica i njegove roditelje Miloša i Slavenku upoznao je u Laktašima dok je bio u rutinskoj patroli.

Stefan je rođen s Tessierovim rascjepom, rijetkim i ozbiljnim rascjepom nepca i usne, koje može utjecati i na ostala područja lica, poput nosa, očiju ili vilice. Dječaku je rascjep počeo pritiskati lobanju, te razdvajati oči, toliko da Stefan nije mogao vidjeti ono što se nalazi ispred njega.

Vojnika Ingrama, inače oca četvero djece, potresla je Stefanova priča toliko da je obećao učiniti sve što je u njegovoj moći kad se vrati u Veliku Britaniju, kako bi platio plastične operacije i druge tretmane koji su promijenili Stefanov život.

Prikupio je više od 140 hiljada funti i nakon pet operacija – posljednju je Stefan imao u oktobru prošle godine – Stefan se potpuno oporavio.

Ingram je za britanske medije izjavio kako osjeća veliki ponos.

"Sve je ovo bio jedan vijugavi put emocija. Njegova transformacija je zaista nevjerovatna", rekao je Ingram.

Stefan s hirurgom Davidom 

Hirurg David Dunaway, koji ga je prvi put operisao, odrekao se svoje naknade koja je iznosila preko 10.000 funti.

Ingram danas Stefana posmatra kao drugog sina, a s porodicom Savić posljednji put jedva se rastao.

"Čovjek sam od čelika, ali kad smo rekli zbogom posljednji put, srce mi se slomilo. Obojica smo plakali kao djeca. Nevjerovatna je veza između nas. Ovo je bio moj život posljednjih 13 godina... sve do sada sam znao da će se vratiti u Britaniju, ali sada je taj put završen. Ne znam kad ću ga vidjeti ponovo, jer sad ja ne mogu priuštiti sebi ni odlazak u Bosnu", rekao je humani Britanac.

Ingram živi u Portlandu sa suprugom Carom, sinovima Harryjem (20) i Tobyjem (18), te kćerkama Freyom (9) i Lili (7).

Stefan, koji je uvijek bio vrlo stidljiv dječak, danas je samouvjereni mladić koji ima prelijepu djevojku, s kojom je u vezi već dvije godine, svira u bendu i želi postati tehničar za ugradnju klima-uređaja.

Stefan sa majkom

"Sve što mogu reći jeste - hvala vam. Hvala vam svima. Nakon svih operacija želim zgrabiti život i sve mogućnosti koje su ispred mene. Ovo ne bi bilo moguće bez Waynea i dr. Dunawaya koji su mi podarili novi život", poručio je Stefan.

Porodica Savić ističe da nemaju dovoljno riječi kojima bi zahvalili Ingramu na svemu što je učinio za njih: "On je više od porodice."

NajDoktor.ba