Udruženje Partnerstvo za javno zdravlje uz finansijsku i tehničku podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u BiH, a pod vodstvom Ministarstva zdravstva FBiH i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, predstavilo je danas prvi Klinički vodič za postpartalno krvarenje u oblasti ginekologije u Bosni i Hercegovini.

Klinički vodič je rezultat adaptacije Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju i liječenje postpartalnog krvarenja. Baziran je na najboljim naučnim dokazima, mišljenju stručnjaka i profesionalnom konsenzusu uzimajući u obzir i pacijente i sve ključne zainteresovane strane.

Na adaptaciji kliničkog vodiča su radili stručnjaci iz Federacije BiH i Repubike Srpske koje su imenovala resorna entitetska ministartva uz stručnu podršku dr. Mihai Horge iz Istočnoeuropskog instituta za reproduktivno zdravlje.

Primarni cilj ovog vodiča je da se kroz uvođenje standarda kliničke prakse zasnovane na dokazima unaprijedi kvalitet i sigurnost zdravstvene zaštite u oblasti zdravlja trudnica i porodilja. Namijenjen je prije svega zdravstvenim profesionalcima koji pružaju usluge poroda, kao i onima koji su odgovorni za kreiranje protokola i zdravstvenih politika u oblasti zdravlja trudnica i porodilja.

Po riječima dr. Mihai Horga iz Instituta za reproduktivno zdravlje Jugoistočne Europe, prvi klinički vodič u oblasti ginekologije u BiH rađen je po svim međunarodnim standardima, saopćeno je iz Udruženja Partnerstvo za javno zdravlje.

NajDoktor.ba