Objasniti prosječno informiranom čovjeku kako to izgleda udisati stopostotni kiseonik pod pritiskom, u izmijenjenim ambijentalnim uslovima, u komori specijalno namijenjenoj za to (tzv. hiperbaričnoj), teško je, gotovo nemoguće bez slike i žive riječi koja će vam na licu mjesta stvoriti makar privid o ovoj sve popularnijoj medicinskoj metodi u svijetu. 

Kako pojašnjava dr. Snežana Kutlešić-Stević, supspecijalista baromedicine i jedan od rukovodilaca u Centru za hiperbaričnu medicinu u "Zotoviću" u Banjaluci, riječ je o medicini zasnovanoj na dokazima, koja se počela koristiti na roniocima, a danas predstavlja sastavni dio psihofizičkih priprema, u određenim okolnostima, i vrhunskih sportista.

"Prve komore su se počele koristiti na roniocima, kod kojih je prilikom naglog izranjanja dolazilo do dekompresione bolesti. Te prve komore bile su uglavnom uz obale mora. A hiperbarična komora, vezana za medicinske indikacije, je stara oko 80 godina, što je relativno mlada grana", navodi ona.

Pojašnjava da pacijenti u komori borave 75 minuta, dok je terapija udisanja stopostotnog kiseonika 60 minuta.

"Apsolutno ista terapija je u višemjesnoj i jednomjesnoj komori, razlika je samo što u jednomjesnoj pacijent leži, nema masku na licu i kiseonik je u cijelom prostoru. U višemjesnoj komori su uglavnom pacijenti koji imaju problema sa perifernom cirkulacijom, koji imaju hronične rane, pacijenti koji imaju komplikacije šećerne bolesti. Taj kiseonik dolazi skroz u tkiva koja su, praktično, zakrčena i pokušavaju se stvoriti novi mladi krvni sudovi", pojašnjava Kutlešić-Stević.

Bitno je svakako istaći da Centar za hiperbaričnu medicinu i tretman hroničnih rana, koji djeluje u sastavu Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", važi za jedan od najprestižnijih i u evropskim okvirima.

Iako to ne želi naglašavati, dr Kutlešić-Stević na pitanje o ovome odgovara da u BiH radi tek dvoje supspecijalista baromedicine, pišu banjalučke Nezavisne novine.

"Mi smo edukovani u inostranstvu, naši stalni konsultanti su profesor Poljakov iz Moskve, i doktor iz Izraela, a svi naši tehničari su edukovani u Njemačkoj", govori ona, pokazujući u pravcu komore novog i inovativnog izgleda. Još dodaje: "Ovakve komore, kao što je ova, više u BiH nema. Ovo je 'Haux', njemačke proizvodnje, i važi za najbezbjedniju".

Dr. Kutlešić-Stević kaže da su ranije radili i sa vrhunskim sportistima, među kojima je bio i Danijel Šarić, svojevremeno najbolji rukometni golman svijeta i nekadašnji golman Barselone.

"Dokazano je da udisanje kiseonika vrhunske sportiste osvježi, to vam je otprilike kao da idete na pripreme na neku planinu. Nuspojave su minimalne, njih praktično i nema", pojašnjava doktorica.

NajDoktor.ba/Foto: nezavisne.com