Agencija za lijekove i medicinske usluge BiH objavila je maksimalne veleprodajne cijene lijekova za tržište BiH kojih će se od polovine juna morati pridržavati sve apoteke u BiH. 

Cijena pojedinih lijekova, biće niže i za više od 50 posto od dosadašnjih cijena. 

Dugo najavljivano sniženje cijena  omogućeno  je Pravilnikom o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, koji je nedavno stupio na snagu. Kako su ranije potvrdili u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, za korekciju cijena u apotekama biće potrebno od 15 do 30 dana. To znači da će svi lijekovi po novim cijenama  biti  najkasnije do 20 juna . 

Podsjetimo cijene lijekova u BiH su već godinama daleko najveće u region, pa ih je većina pacijenata do sada nabavlja u susjednim zemljama. 

U Agenciji navode da se očekuju uštede od 50.000.000 KM gledano na ukupno tržište lijekova u BiH, kao i da su iz pomenutog Prvilnika izuzeti lijekovi koji se izdaju bez ljekarskog receprta. 

Na OVOM linku možete pogledati tabele sa pojedinačnim izračunom maksimalne veleprodajne cijene lijeka u BiH za svako pojedinačno pakovanje lijeka.