Njujorški umjetnik Thomas Leveritt odlučio se doslovno pokazati prolaznicima kako sunčeve zrake utiču na kožu njihovih lica tako što ih je snimio pod UV zrakama.

Svi znamo da bez sunca ne možemo, ali sa izlaganjem sunčevim zrakama ne smijemo pretjerivati. Samo 15-minutnim boravljenjem na suncu bez zaštite možemo tijelu osigurati 90 posto dnevne potrebe za vitaminom D. I to je dovoljno. Naime, dužim izlaganjem suncu nećete moži povećati taj postotak - samo ćete oštetiti svoju kožu.

UVB zrake dovode do opekotina i mogu djelovati kancerogeno, tj. poticati stvaranje kožnih tumora. UVA zrake prodiru dublje u slojeve kože i potiču procese koji dovode do starenja kože - suhoće i stanjenja kože sa smanjenjem elastičnosti, stvaranja bora, smećkastih mrlja i pojave krvnih žilica. Uticaj sunčevih zraka se nakuplja - to znači da naše tijelo pamti svaki put kada ste izgorjeli (bilo to sa sedam ili 37 godina) i učinak zbraja.

Melanom - kako se zaštititi od raka kože?

Upravo je zato od velike važnosti pametno se ponašati na suncu. Izbegavajte sunčanje između 10 i 17 sati, uvijek nosite kremu za lice sa zaštitnim faktorom (i zimi), posebnu pažnju posvetite zaštiti dijelova tijela kao što su uši, obrazi i nos, vrat, ruke i noge. U ljetnim mjesecima nosite šešir, a sunčane naočale bi trebale biti dio vašeg "outfita" tokom cijele godine - ne samo ljeti.

Njujorški umjetnik Thomas Leveritt odlučio se doslovno pokazati prolaznicima kako sunčeve zrake utiču na kožu njihovih lica tako što ih je snimio pod UV zrakama. Pjegice i iritacije kože nikome nisu bile po volji, a "ispitanici" su se najviše iznenadili kada su vidjeli što malo kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom može učiniti.

Sjetite se ovog videa sljedeći put kada izađete iz doma bez kreme sa zaštitnim faktorom.