Naziv zeljaste biljke celer potiče od latinske riječi "celeri" koja znači brzo djelovanje, jer celer zaista djeluje brzo i snažno na organizam.

Ukoliko ste nervozni i raspoloženje vam nije na zavidnom nivou, prije nego što posegnete za tabletama, uzmite stabljiku celera i izgrickajte je. Ovaj prirodni lijek za smirenje još je Hipokrat preporučivao svojim pacijentima, znajući koliko je djelotvoran.

Tajna celera krije se u bogatstvu magnezijuma, kalijuma i kalcijuma kojima ova biljka raspolaže, što utiče na ublažavanje napetosti. Osim toga, visok procenat tečnosti i minimalni nivo kalorija čini je idealnom u borbi sa viškom kilograma.

Stabljika celera sadrži 83 posto vode i zdrave količine vlakana, pa smanjuje osjećaj sitosti.


Napitak je odličan lijek u ranim fazama reumatizma i gihta

Kalijum i natrijum kojim obiluje pomažu u regulaciji tjelesne tečnosti i stimulišu proizvodnju urina, a pritom uklanjaju toksine iz organizma, pa je celer sjajan diuretik.

Vitamini ne isparavaju kuhanjem

Također, celer je jedna od rijetkih biljaka koja kuhanjem ne gubi svoje bogate sastojke.

Ukusna namirnica snižava krvni pritisak i nivo hormona stresa u organizmu, tako da djeluje poput sedativa, a osim toga je efikasan borac protiv raka. Minerali iz soka celera pomažu protiv nesanice.

Blagotvoran za bubrege i urinarni trakt

Celer je odličan diuretik jer sadrži kalijum i natrijum, koji regulišu tečnost u našem organizmu i stimulišu proizvodnju urina. Celer eliminiše toksine iz organizma, sprečavajući na taj način nastanak kamena u bubregu.

Smanjuje bol u zglobovima

Začinska biljka celer se preporučuje osobama koje pate od artritisa, reume i gihta. Njegovo sjeme smanjuje otoke i bolove oko zglobova kao i grčeve u mišićima.