Noćno znojenje se može pojaviti zbog niza zdravstvenih tegoba, kao i zbog hormonalnih promjena. Razloga je uistinu mnogo, a neki od njih su i zdravstvena stanja koja zahtijevaju liječenje.
Tokom noći se temperatura tijela i organizma mijenja, a reguliše ga autonomni živčani sistem. Smatra se da se oko četiri sata ujutro temperatura kod nekih osoba spušta i zatim naglo diže što može biti uzrok i noćnog znojenja.

Preznojavanje se može pojaviti i zbog noćnih mora koji potiču tjeskobu i napadaje panike u snu, a u slučaju da se noćne more ponavljaju iz noći u noć te ako je postoji mogućnost da su potaknute negativnim i vrlo stresnim događajem, postoji mogućnost da se radi o PTSP-u, odnosno posttraumatskom stresnom poremećaju.
 
Noćno znojenje može biti uzrokovano i hormonalnim promjenama, pa nije čudno ako se pojavljuje kod žena u menopauzi.
 
 
Zdravstvene tegobe koje mogu izazvati preznojavanje:
 
Infekcije - najčešća infekcija čiji je simptom preznojavanje tokom noći je tuberkuloza, bakterijska infekcija koja zahvaća pluća, a čiji su simptomi, osim noćnog znojenja, i umor, gubitak težine te krv u iskašljavanju. Osim tuberkuloze, mogući su uzrok druge bakterijske infekcije, poput endokarditisa, odnosno infekcije endokarda i srčanih vulva.
 
Lijekovi - najčešći lijekovi koji uzrokuju noćno znojenje su antidepresivi, no pokazalo se i kako lijekovi za regulaciju hormona, kao i oni za smanjivanje šećera te aspirin mogu biti uzrok preznojavanja.
 
Hipotireoza - poremećaj rada štitnjače, uz umor i gubitak na težini, također utiče na pojačano znojenje.
 
Idiopatska hiperhidroza - poremećaj kod kojeg se znojenje pojavljuje samo po sebi, odnosno nije simptom neke infekcije, neurološke ili krvožilne bolesti, a uzrokuje nekontrolisano i pojačano znojenje tokom dana i noći te koje se može manifestirati samo na jednom djelu tijela, poput pazuha, ili na cijelom tijelu.
 
Hipoglikemija - jedan od simptoma hipoglikemije, odnosno niskog šećera u krvi, upravo je znojenje, a uz taj se simptom pojavljuje i vrtoglavica, zbunjenost i drhtavicu.