Dobrotvorni maraton "Metar Za Zdravlje" bit će održan 2. oktobra u Sarajevu, a svrha ovog događaja je pomoć Udruženju Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji BiH, saopćio je organizator.

Pokretač ideje je muzičar, pisac i novinar Arnel Šarić Sharan, koji je ujedno i jedini trkač na ovogodišnjem izdanju "Metra Za Zdravlje".

Dok u svijetu maratonci tradicionalno prodaju kilometre svoje trke i skupljeni novac doniraju, Šarić je odlučio prodavati metre po cijeni od 1 KM.

Od ukupne distance od 42195 metara, što je dužina maratona, dosad je prodano 1285 metara, odnosno skupljeno je 1285 maraka.

Najveći dio tog iznosa (1000 KM) uplatila je kompanija Arcus d.o.o. iz Sarajeva, te je tako postala sponzor događaja.

Maraton će se protezati kroz sve četiri sarajevske općine sa nekoliko kružnih dionica. Na otprilike 26. kilometru Arnel Šarić će dotrčati do Roditeljske kuće Srca za djecu.

Donacije su omogućene putem interneta (Paypal), bankovnog sistema ili lično, a napominju da su dogovorili saradnju sa NGO Marathon te da će Udruženje postaviti štandove za donacije na ovogodišnjim trkama u organizaciji NGO Marathon, Avon Djevojke na trčanju (11.9.2016.) i Sarajevo Coca-Cola polumaraton (18.9.2016.).

Ukupni prihod od donacija primit će Udruženje sa kojima je potpisan i ugovor o doniranju.

 
NajDoktor.ba