Vremenske oscilacije umnogome utječu na zdravlje ljudi, a stručnjaci s tim u vezi preporučuju stanovništvu da redovno uzimaju osnovnu terapiju, jačaju imunitet, te vode računa o ishrani i prilagode odijevanje. 

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo za 24 sata evidentirali su sporadično javljanje pacijenata s povišenim temperaturama koje traju nekoliko dana, a neke od njih uputili su na klinike.

Uz konstataciju da ovih dana temperature zraka odgovaraju onim kasno proljetnim, prim. dr. Tihomir Bera upozorava da se organizam mora postepeno prilagođavati klimatskim promjenama koje su evidentne.

"Svaki pojedinac mora voditi računa o svom zdravlju što obuhvata i adekvatno odijevanje. U slučaju pojave viroze mora se mirovati i pomoći organizmu da se izbori s tim", kazao je Feni prim.dr. Bera.

Kaže da je uslijed vremenskih oscilacija povećan broj pacijenata s povišenim krvnim tlakom. Ističe da krvni tlak reagira na promjene vremena, a pacijentima s tom vrstom problema preporuča redovno uzimanje terapije. Javljale su se i osobe s neurološkim problemima (uglavnom reumatske tegoba), a ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a za 24 sata obavile su i oko 120 kućnih posjeta.

Međutim, dr. Bera ističe situacije kad im se javljaju za slučajeve koji nisu u nadležnosti Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i upozorava da im tako samo oduzimaju dragocjeno vrijeme koje bi trebalo da utroše na pružanje hitne medicinske pomoći onima kojima je to uistinu i potrebno.

(NajDoktor.ba/Fena)