Ukoliko posjedujete sokovnik, ekstraktor ili mikser, trenutak je da ih iskoristite za pripravljanje toplih napitaka i krepkih juha, s obzirom na to da konzumiranje tople tekućine pridonosi očuvanju unutrašnje energije organizma koja u zimskom razdoblju ima tendenciju opadanja te potiču cirkulaciju, ističu francuski nutricionisti.

Topli napitak konzumiran tokom zime za stomak je poput kape za glavu ili čizama koje čuvaju noge od hladnoće. U sva tri slučaja čuva se unutrašnja energija i sprečava gubitak topline.

U zimskome razdoblju svima nam nedostaje energije. Dakle, trenutak je da se pobrinemo za probavni sistem i bubrege, "elektranu" našeg organizma.

Idealno je ispijati tople, ali ne i kipuće napitke, malo prije i nakon obroka. Vaš probavni sistem bit će vam zahvalan na tome. Takva navika omogućuje organima abdomena da se pripreme za obrok, a ako napitak konzumiramo nakon jela, pomoći će im da ih apsorbiraju.

Istodobno topli napitci sprečavaju stvaranje vjetrova, napuhavanje i osjećaj težine u trbuhu.

Naučnici preporučuju izbjegavanje većih količina kafe, koja "ubija" apetit i iritira intestinalnu sluznicu, a čaj, posebno zeleni, može spriječiti apsorpciju željeza koju unosimo hranom.

Nasuprot tome, topli napici od limuna, đumbira, ruzmarina, komorača, anisa i cimeta zagrijavaju organizam, tonificiraju ga i pomažu probavi. S obzirom na raznolikost okusa, mogu zamijeniti gazirana pića i voćne sokove. Biljna mlijeka s vrlo malo šećera, poput onog od badema, soje i kokosa još su jedna dobra alternativa za pripremu ukusnih napitaka.

Da kelju, celeru, blitvi, ali i bistroj mesnoj juhi

U iskušenju ste da na kraju obroka pojedete sladoled ili neki hladni desert? Radije se odlučite za kompot sobne temperature ili lagani voćni kolač podgrijan u mikrovalnoj pećnici.

Ako ste se odlučili za jogurt ili sir, dodajte im malo cimeta ili kardamoma.

Usred zime odustanite od kure svježim sokovima za detoksikaciju organizma, koju su promovisale holivudske zvijezde poput Gwyneth Paltrow, Owena Wilsona i Blake Lively. Uprkos vitaminima i mineralima kojima su ti napici bogati, takvi sokovi tokom zime mogu poremetiti funkcionisanje probavnog sistema, posebno ako ne sadrže gotovo nimalo vlakana. Naime, nemaju svi dobar metabolizam koji uspijeva podnijeti takvu vrstu prehrane, potpuno lišene proteina i masnoća.

Dakle, naučnici kažu da kelju, celeru, blitvi, ali u povrtnim juhama. Zima je idealno vrijeme godine za korištenje svih vrsta povrća u prehrani. Posebno je nutritivno vrijedno i za želudac i za probavu korisno korjenasto povrće, poput mrkve, repe, paštrnjaka, rotkve, krompira i batata.

Mnogi pogrešno vjeruju da zimi trebamo konzumirati manju količinu tekućine, što je netačno jer centralno grijanje i prekomjerno zagrijavanje prostorija u kojima boravimo često prekomjerno isušuju organizam pa je stoga jako važno posebnu pozornost posvetiti kvaliteti tekućine koju koristimo zimi, a to je juha.

Ako volite smoothieje od voća, konzumirajte ih bez leda.

Mahunarke i žitarice čine važan dio zimske prehrane i neophodan izvor bjelančevina. Žitarice treba dnevno izmjenjivati s malim naglaskom na češće korištenje heljde i zobi, žitarica koje najviše griju organizam.

NajDoktor.ba