Sarajevo i Banja Luka su i ove godine domaćini akcije koju Asocijacija XY tradicionalno organizuje povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, prenosi novinska agencija Patria.

Tako će Asocijacija XY u saradnji sa Udruženjem za razvoj i promociju sporta, kulture i turizma “Naš tim” obilježiti Svjetski dan zdravlja, edukativno-zabavnim aktivnostima u Sarajevu na Trgu djece Sarajeva (ispred BBI Centra), u periodu od 11 do 14 sati.

Uz ovogodišnji globalni slogan „Sigurna hrana“, sarajevska akcija će se održati i pod motom „Olimpijsko zdravlje, olimpijski sport“ i usredotočena je na podizanje nivoa svijesti građana o važnosti očuvanja zdravlja i promovisanje zdravih životnih stilova kroz pružanje informacija na teme zdrava i sigurna ishrana i fizička aktivnost s akcentom na olimpijski sport - skijanje.

Uz volontere, vršnjačke edukatore i uposlenike Asocijacije XY, uspješne mlade bh. skijaše državne prvake u ukupnom poretku u kategoriji Ciciban-članove Udruženja „Naš tim“, akciju će svojim prisustvom podržati i dr. Amela Penava, koja će građanima pružiti stručne informacije o značaju sticanja zdravih navika u ishrani i konzumiranja kvalitetne, sigurne i nutriciono bogate hrane, te Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH, Samir Avdić, direktor EYOF-a i Jelena Dojčinović, generalna sekretarka Skijaškog Saveza BiH. U sklopu planiranih aktivnosti, građanima Sarajeva će se dijeliti informativni leci i svježe voće.

Akcija će isti dan biti održana i u Banja Luci gdje će biti organizovana rekreativna šetnja na Banj brdo sa polaskom u 11 sati ispred fabrike obuće “Bema”. Volonteri Asocijacije XY ovom akcijom žele promovisati zdrave životne stilove kod mladih ljudi i potaknti mlade ljude iz Banjaluke da se bave rekreacijom i fizičkim aktivnostima na otvorenom. Učesnike akcije očekuje diskusija o zdravoj ishrani kod mladih i zdrava užina po završetku šetnje. 

Svjetski dan zdravlja - 7. april je prilika za dodatnu promociju zdravlja organizovanjem različitih događaja i akcija na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje treba poduzeti s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja zdravlja. Svake godine Svjetski dan zdravlja posvećen je određenoj zdravstvenoj temi s odabranim sloganom, a ovogodišnja tema jeste sigurna hrana, saopšteno je iz Asocijacije XY.