Adekvatnom zaštitom od sunca, bebe štitite od kratkoročnih, ali i dugoročnih posljedica opekotina. Opekotine kod male djece mogu uzrokovati i sunčanicu. Zaštita od sunca u najranijoj dobi utiče na smanjeni rizik pojave melanoma u odrasloj dobi.
Bebe su jako osjetljive, naročito u prvim mjesecima života. Bebina koža je veoma tanka i zato ih treba držati dalje od jakog sunca. Vrućina zaista može ugroziti bebino zdravlje.

S malim bebama do šest mjeseci trebate biti naročito oprezni na suncu. Njihova koža je u tom periodu izuzetno osjetljiva pa može reagovati i na kreme za sunčanje. Koža novorođenčeta sadrži vrlo male količine melanina - pigmenta u našoj koži zbog kojeg potamnimo i pigmenta koji se aktivira kada se sunčamo kako bi nas zaštitio od opekotina.
 

Kako bi zaštitili od sunca malu bebu do 6 mjeseci izbjegavajte šetnje između 10 i 16 sati kada je sunce najjače. Nabavite UV zaštitnu mrežu za kolica ili suncobran. Ako nije mnogo toplo, bebu obucite u laganiju odjeću dugih rukava. Bebi svugdje stavljajte šeširić šireg oboda.

Kada beba navrši šest mjeseci postaje malo otpornija. To je vrijeme prvih kašica, samostalnog sjedenja i prvih zubića. Tada bebu možete i cijelu namazati kremom za sunčanje.

Za zaštitu od sunca bebe od 6 do 12 mjeseci i dalje koristite šeširić. Suncobran ili mrežu koja odbija UV zrake i dalje stavljajte na kolica. Izaberite kremu za sunčanje namijenjenu maloj djeci s zaštitnim faktorom 30 ili 50.
 

Dijete kremom namažite barem pola sata prije izlaska na sunce i nanosite novi sloj kreme svaka dva sata. Dijete namažite kremom po svim dijelovima tijela, uključujući vrhove stopala, uši i leđa. Ako ćete ići na plažu uvijek sa sobom ponesite suncobran. Beba se smije kupati u moru. Nakon kupanja obavezno je osušite i stavite novi sloj kreme.
 
oznake:   bebeljetovrućine