Jedna od dvije žene, u dobi iznad pedeset godina, doživjeće u svom životu neki lom kosti, koji je posljedica osteoporoze, međutim to će isto doživjeti i neke žene već u svojim dvadesetim ili tridesetim godinama 

Ako mislite da ste premladi da bi bili zabrinuti o osteoporozi, razmislite još jednom. Kosti postaju lomljivije kako čovjek stari, međutim strukturno slabljenje počinje mnogo ranije i nevidljivo je.

Jedna od dviju žena, u dobi iznad pedeset godina, doživjeće u svom životu neki lom kosti, koji je posljedica osteoporoze, međutim to će isto doživjeti i neke žene već u svojim dvadesetim ili tridesetim godinama. Mnogim čitaocima vjerovatno nije poznat podatak da ta bolest krhkih, lomljivih kostiju odnese više života nego rak dojke.

Ovdje je navedeno nekoliko upozoravajućih istina koje bi mogle ugroziti vaše zdravlje kostiju:

Kalcijim u obliku dodataka nije jedino rješenje

Kalcij je od kritične važnosti za održavanje zdravlja kostiju, međutim on nije sve što je potrebno. Ustvari, mnoga ispitivanja pokazuju da određene vrste hrane zaštićuju kosti djelotvornije nego tablete. Održavanje kostiju zdravima može se pomoći konzumiranjem hrane koja sadrži vitamin D, potreban za resorpciju kalcijuma (mlijeko, žumance, pojačane žitne pahuljice) i vitamin K, koji takođe može pomoći resorpciju kalcijuma (prokelj, tamno zeleno lisnato povrće, kao spanać, kelj, kupus). Organizam treba redovno izlagati sunčevom, dnevnom svijetlu.

Slomiti kost u 30-tim godinama života nije samo loša sreća. Osim ako se radi o saobraćajnoj nesreći ili padu, mlada žena ne bi trebalo da lako slomi kost. Ako žena slomi kost već nakon običnog posrtanja za vrijeme hoda ili doživi frakturu bez nekog očitog razloga, doktor bi trebalo da je pošalje na test za mjerenje gustoće koštane mase. Razumljivo, to se odnosi i na muškarce.

Loše držanje tijela vaših roditelja je i vaš problem

Osteoporoza se javlja u porodicama. Genetika je vrlo važna u toj bolesti. Ako su vaš otac, majka ili baka izgubili četiri do pet centimetara na visini ili su se pogrbili ili je bilo koji roditelj doživio lom kosti u svojoj odrasloj dobi, poduzmite preventivne mjere. Zatražite od svog ljekara savjet bi li bilo korisno započeti s hormonalnom nadomjesnom terapijom uz to što ćete sprovesti i promjene u prehrani i krenuti s redovnom tjelovježbom.

Nisu u pitanju samo žene

Mnogi muškarci misle da je osteoporoza bolest žena. Pogrešno misle. Milioni muškaraca imaju osteoporozu. Iako je gubitak koštane mase manji kod muškaraca, oni takođe doživljavaju bolove u leđima i frakture, uglavnom na kičmi, kuku i ručnom zglobu. Muškarci starosti od 25 do 65 godina trebalo bi da konzumiraju barem jedan gram kalcijuma dnevno, a oni stariji od 65 godina, jedan i po gram. Fizička aktivnost je takođe važna (hodanje, jogging, itd.), jer zaštićuje gustoću koštane mase.

Testovi za koštanu gustinu mogu ne otkriti rizično stanje

Ako se ti testovi sprovedu samo na nekim djelovima kostura (recimo ručni zglob, prsti, pete), mogu dati normalan nalaz, ali to ne mora značiti da je to precizna procjena zdravlja kostura. Gubitak koštane mase nije jednak u cijelom tijelu. Čovjek može više izgubiti na jednom mjestu nego na drugom. Važno je izvršiti mjerenje na kritičnim mjestima (kuk, kičma), gdje se najozbiljnije frakture dešavaju.

Ne postoje tablete za izlječenje osteoporoze, ipak...

Farmaceutska industrija stavlja na tržište lijekove koji mogu da nadoknade nešto koštane mase koja je izgubljena i mogu smanjiti rizik lomova kostiju, ali, nažalost, ne mogu potpuno vratiti ono što je izgubljeno.

Slično je s hormonalnom nadomjesnom terapijom koja povećava resorpciju kalcijuma, smanjuje gubitak kalcijuma i inhibira destrukciju kostiju, međutim bilo kakva zaštita kostiju prestaje jednom kad se prekine s hormonskom nadomjesnom terapijom.

Rizik od razvoja osteoporoze se povećava ako...

... ste žensko

... ste stariji od 65 godina

... ste nakon 30-te godine života doživjeli lom kosti, koji nije bio uzrokovan nekom traumom

... pušite

... ste nježne građe

... uzimate neke ljekove, posebno kortikosteroide

... niste fizički aktivni, nego vodite uglavnom sjedeći način života

... je u prehrani stalno prisutan manjak kalcijuma

 

ND