Glavobolja je obično uzrokovana stresom, napetošću i problemima sa sinusima i ne predstavlja opasnost po zdravlje. Međutim, trebalo bi da naučite prepoznati ozbiljne i opasne vrste glavobolje kada vam je potrebna ljekarska pomoć.

Glavobolje kao "prasak"

Ove glavobolje su česte i teške. One se razvijaju za samo jednu minutu i mogu uzrokovati krvarenje u mozgu nakon moždanog udara, povrede glave ili aneurizme, piše Worldhealthinfo.

Glavobolje nakon povrede

Ako patite od povreda glave praćenim glavoboljom, potrebna vam je medicinska pomoć. Glavobolja može biti indikator potresa mozga i potrebno je da se obratite ljekaru. Čak i jednostavne male povredeglave mogu dovesti do krvarenja u mozgu, što može rezultirati pritiskom na lobanju.

Glavobolja se pogoršava prilikom hodanja

Ako ste imali glavobolju kada ste otišli na spavanje, a onda se probudili s još gorom glavoboljom koja izaziva povraćanje, onda ovo je također opasna vrsta. Ako lijekovi ne pomažu, a glavobolja se povećava kada hodate ili vježbate, to može biti ozbiljan problem. Ova vrsta glavobolja može biti simptom tumora na mozgu.

Najgore glavobolje vašeg života

Ova vrsta glavobolje uključuje bol u glavi i gornjem dijelu vrata, a uzrokuje ukočenost, netoleranciju na svjetlost, povraćanje i konfuzije. Ova glavobolja može ukazivati na ​​krvarenje uzrokovano rupturom aneurizma u mozgu, a potrebno je da se odmah obratite se ljekaru.

Iznenadna glavobolja

Iznenadna glavobolja može uzrokovati: jake bolove, slabost ruku, nogu i lica, utrnulost u jednoj strani tijela, gubitak ravnoteže, nemogućnost govorenja ili hodanja, a također ukazivati ​​na srčani udar.

(Preuzeto:Radiosarajevo.ba)