Istraživanje američkih stručnjaka pokazalo je da se suptilna pogoršanja u kognitivnim sposobnostima osoba s Alzheimerovom bolešću mogu dogoditi i do 18 godina prije postavljanja dijagnoze.

Boljim razumijevanjem početnih faza te bolesti stručnjaci bi možda mogli razviti neke nove strategije prevencije ili usporavanje progresije ove rasprostranjene bolesti, piše stručni časopis Neurology.

U istraživanju je sudjelovalo 2.125 stanovnika Chicaga, prosječne starosti 73 godine.

Ispitanici na početku istraživanja nisu imali Alzheimerovu bolest, a zadatak im je bio da prođu testove pamćenja i razmišljanja koji su tokom 18 godina ispitivanja bili ponavljani svake tri godine.

S vremenom, kod 21 posto ispitanika razvila se Alzheimerova bolest i primijećena je očekivana povezanost niskih rezultata na testovima s većim rizikom od te bolesti.

Iako su rezultati testova osoba koje su kasnije razvile demenciju svaki put bili sve slabiji, zapaženo je da se suptilne promjene u kognitivnim sposobnostima mogu primijetiti čak 13 do 18 godina prije kliničke manifestacije bolesti.

Simptomi bolesti

Simptomi Alzheimerove bolesti pojavljuju se postepeno, tokom perioda od nekoliko godina i variraju od osobe do osobe. Prvi simptomi koji se pojavljuju, obično su zaboravnost i blaga konfuzija. Simptomi Alzheimerove bolesti mogu se šire kategorizovati u kognitivne, funkcionalne i bihevioralne/psihičke promjene.

• Kognitivne promjene - oslabljena kratkotrajna memorija (oštećeno sjećanje na skorašnje događaje, ponavljanje, gubljenje stvari po kući, loša organizacija), teškoće u donošenju odluka, smanjeno razumijevanje koncepata vremena i prostora, smanjena sposobnost za učenje i problem u prepoznavanju prijatelja i članova porodice.

• Funkcionalne promjene - smanjena sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, kao i složenijih zadataka: teškoće u baratanju novcem, teškoće u održavanju lične higijene, inkontinencija, teškoće u oblačenju, neravnoteža i nestabilno kretanje. Konačno, oboljeli od Alzheimerove bolesti postat će potpuno vezani za postelju.

• Bihevioralne/psihičke promjene - pacijenti mogu razviti i poremećaje u ponašanju, kao i psihičke poremećaje, što povećava teret staranja o njima. Mogu razviti i ispoljavati socijalno neadekvatna ponašanja kao što su: deluzije, razdražljivost/agresivnost, depresija/disforija i promjene u apetitu/načinu ishrane. Za porodicu i osobe koje njeguju bolesnike, posebno je teško da se nose sa promjenama u ponašanju i često su razlog premještanja pacijenta u ustanovu.

10 ranih upozoravajućih znakova:

1. Zaboravljanje koje remeti svakodnevicu
2. Smanjena moć planiranja i rješavanja problema
3. Teškoće u obavljanju poznatih zadataka
4. Dezorijentisanost u vremenu i prostoru
5. Problem sa apstraktnim mišljenjem
6. Problemi u pronalaženju odgovarajućih riječi
7. Gubljenje stvari
8. Smanjeno ili slabo rasuđivanje
9. Povlačenje iz društvenih aktivnosti
10.Promjene raspoloženja i ličnosti