Autorica teksta dr Gordana Ljoljić Dolić, specijalista fizijatar – nutricionista, odgovara besplatno na sva vaša pitanja koja imate u vezi jačanja imuniteta i savjeta o zdravoj prehrani. Kontaktirajte je na broj telefona: 066/942-620

Kada zavlada epidemija i pandemija u svijetu svaka osoba se zapita kako mogu spriječiti infekciju i kako ojačati imunitet. 

Kada zavlada epidemija i pandemija u svijetu svaka osoba se zapita kako mogu spriječiti infekciju i kako ojačati imunitet.

Svakodevno dobijam pitanja od svojih pacijenata : “ Kako da se hranim u borbi protiv virusa?“ Tako sam se i odlučila da napišem tekst za sve vas koji želite da živite zdravo i da sačuvate svoje zdravlje.

Funkcija imunološkog sistema

Imunološki sistem vrši osnovnu funkciju odbrane čovjekovog tijela od potencijalnih napadača koji mogu uzrokovati bolest . Kao odbrambeni sistem organizma, imunološki sistem prepoznaje razne mikroorganizme ( bakterije, viruse , gljivice, parazite), otrove kao nepoznate i priprema odbranu tijela od tih  nepoznatnih “stranih agenasa”.

Kako ojačati imunitet – voda, san, ishrana i fizička aktivnost

Da bismo održali imunološki sistem jakim moramo živjeti u skladu sa prirodom i prije svega imati dovoljan unos kvalitetne vode i hrane, optimalan unos mikronutrijenata ( vitamina, minerala, antioksidanasa, probiotika…) , minimalno 8h kvalitetnog sna i redovnu fizičku aktivnost po mogućnosti u prirodi.

Napomenula bih da sa redovnom fizičkom aktivnošću povećavate protok krvi kroz organe tako da imune ćelije cirkulišu kroz tijelo. S druge strane uz fizičku aktivnost tijelo se regeneriše 8x brže . Voda koju pijemo gradi našu ćeliju , cirkuliše u međućelijskom prostoru i vrši razmjenu materija. Bez optimalnog unosa vode, koji zavisi i od godina života, ali i od tjelesne težine, nema dobre detoksikacije, a samim tim ni zdravlja.

Preporučuje se da prosječan unos vode bude 8-10 čaša ili oko 2litra. Naglasila bi da je bitan kvalitet vode i da je izvorska voda najbolja. Treba obratiti pažnju na vodu iz česme koja dolazi u naše stanove, tačnije kakve su cijevi u kojima ta voda protiče. Često voda iz cijevi u starim zgradama može imati povećanu količinu bakra ili povećanu količinu arsena koji loše utiču na ljudsko zdravlje.

Kvalitetna voda je jonizovana alkalna voda koja alkalizira tijelo i daje antioksidativne efekte. Najoptimalniji Ph vode koju trebamo piti je pH 8.5. Voda se pije sat vremena prije jela i 1h nakon jela. Ne treba piti vodu u toku jela jer ona razređuje probavne sokove, mijenja Ph u želucu i crijevima i dolazi do lošeg varenja i loše resorpcije što za posledicu može dovesti do opstipacije i loše probave. 

Kako ojačati imunitet – 10 savjeta

  1. Ovo su moje preporuke kada je u pitanju prehrana koja će pomoći u jačanju imuiteta:Smanjiti ili izbaciti iz prehrane rafinisane šećere ( slatkiše, čokolade, torte….). Čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete, iznenadit ćete se koliko često ćete naći u sastavu šećer na proizvodima za koje niste ni pomišljali da mogu imati šećer u svom sastavu.
  2. Povećajte dnevni unos voća i povrća. Preporučuje se 3 porcije povrća ( 2 svježa obroka u salatama i 1 kuhano termički obrađeno povrće) i 2 porcije voća. Jedite zeleno povrće bar dva puta dnevno (špinat, blitvu, brokoli, prokelj, kupus, rukola, matovilac) jer zeleno povrće se ubraja u najdjelotvornije prirodne namirnice u jačanju imuniteta. Zeleno povrće je bogato vitaminim A, C, E i K , kao i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i drugih. Redovno perite svo voće i povrće sodom bikarbonom kako bi ste smanjili unos pesticida i herbicida putem hrane u organizam. 
     Recept za uklanjanje pesticida i herbicida : 1 kašika soka od limuna, 2 kašike sode bikarbone ( bez aluminijuma) i 2 dl vode. Potopiti voće i/ili povrće da odstoji 30 minuta u ovom rastvoru, zatim isprati ih , osušiti i staviti u frižider.
  3.  Povećajte unos zdravih masti koje su odgovorne za zdrav hormonski sistem i krvne sudove. Koristite maslinovo ulje, kokosovo ulje, koštuničavo voće ( orah, badem , lješnjak…), laneno sjeme, avokado. Izbjegavajte trans masti iz margarina, čipsa, grickalica i ulja od soje, kukuruza koja stvaraju upalne procese u vašem tijelu.
  4. Bujon od kostiju konzumirajte bar dva puta sedmično. Bujon predstavlja najbolji izvor kolagena , a kolagen je protein koji je bitan za normalan rad gastrointestinalnog trakta. Kada se kolagen razloži formira se želatin koji je bitan u borbi protiv alergija i osjetljivosi crijevnog trakta na alergene. Želatin u bujonu sadrži dodatne aminokiseline koje imaju antiaging efekte i djeluju snažno na jačanje imunološkog sistema.
  5. Kada jedete hranu bitno je da dovoljan broj puta sažvaćete svaki zalogaj hrane kako bi se ta hrana što bolje svarila u gastrointestinalnom traktu. Preporuka je svaki zalogaj sažvakati bar 30 puta. Na taj način se hrana natopi sa dovoljno digestivnih enzima koji olakšavaju varenje i nema nadutosti u stomaku.
  6. Pijte zeleni čaj, čaj od nane ili kantariona. Zeleni čaj pomaže brže sagorijevanju masti i bogat je antiksidantima koji jačaju imunološki sistem i poboljšavaju varenje.
  7. Jedite bijeli luk jer u bijelom luku imate preko 80 aktivnih supstanci koje jačaju munitet i brane ga od neprijatelja. Jedna od tih supsatnci je alicin, koji pomaže u borbi protiv virusa. Bijeli luk djeluje protiv gljivičnih infekcija i važi za prirodan antibiotik u borbi protiv bakterija.
  8. Jedite redovno i ne preskačite obroke. Najbitnije je da imate 3 glavna obroka. Prilikom pripremanja obroka koristite biljke kao što su majčina dušica, ruzmarin , origano, korijander, nana, a od začina kurkumu, cimet, kari, biber, đumbir, kim i dr.
  9. Koristite hranu bogatu PROBIOTICIMA. Sve najnovije Svjetske studije govore o ulozi naše crijevne flore u odbrani našeg tijela. Najbolji izvor probiotika je fermentisano povrće kao što je kiseli kupus i ostale vrste turšija, kefir, koziji jogurt…
  10. Unesite optimalno vitamin D u vaše tijelo. Da li ste znali da 80% populacije na našem prostoru ima deficit vitamina D? To je jedini vitamin u našem tijelu koji sam sebe stvara i uz sve to je i hormon. Vitamin D je bitan za preko 400 procesa koji se dešavaju u našem tijelu. Deficit vitamina D nalazimo kod metaboličkog sindroma, oboljenja štitne žlijezde, autoimunih bolesti, reumatoloških bolesti Namirnice koje su bogate vitaminom D su riba, jaja, pečurke, žitarice, džigerica, sirevi i riblje ulje. Neophodno je sunčanje bar 30 minuta dnevno ( lice, dekolte, ruke i noge) kako bi ste aktivirali dovoljnu količinu vitamina D u vašem tijelu. Naravno sunčanje je moguće ljeti, ali zato u zimskom periodu je opravdan unos suplemenata vitamina D. Optimalna dnevna doza vitamina D zavisi od uzrasta i zdravstvenog stanja osobe.

Kako ojačati imunitet – dodatni i jako važan savjet:

Izbjegavajte stres jer stres utiče na naš hormonski sistem koji diktira rad našeg imunološkog sistema. Radite pilates, jogu, meditaciju, jer ove tehnike oslobađaju naše tjelo od stresa.