Zdravko i Teodora su odrasli autisti i potrebna im je pažnja i svakodnevni rad sa njima kao i njihovim malim drugarima. To će da dobiju u prvom dnevnom Centru za odrasle. Maj i jun su probni mjeseci. Četiri časa dnevno sa pet odraslih korisnika radiće psiholozi, defektolozi i volonteri.

“Bitno je da su oni okupirani, birno je da izađu iz svoja četiri zida, da se porodica rastereti, da se roditelji mogu posvetiti sebi, ali i ostalim članovima porodice, drugoj djeci”, rekla je Mirjana Kojić iz Udruženja “Djeca svjetlosti”.

Teodora i Biljana se dobro poznaju. Biljana je Teodori bila asistent u nastavi, a sada rad nastavljaju i u dnevnom Centru. Svaki dan sa sobom nosi nova iskustva.

“Tedora je pozitivna osoba, vedra je i sa njom je lako raditi. Svi su oni malo tvrdoglavi imaju svoje stavove, mi ne možemo njima da namećemo, oni imaju svoje. Kad se prilagodite njima i kad se upoznaju oni sa vama onda je lako, prihvataju”, priča Biljana Marić, radni terapeut.

Slikanje, lijepljenje, bojenje, rad sa glinom, fizička aktivnost, izlasci u prirodu- samo su dio aktivnosti kojima radni terapeuti i volonteri okupiraju pažnju odraslih sa autizmom. Igor Jokić, student psihologije, kaže teorija i konkretan rad se razlikuju. Potrebno je da se prilagodi Zdravku, njegovom raspoloženju i da kroz timski rad izvuku najbolje tokom sati provedenih zajedno. Otvorenog srca je došao u centar.

“Nisam imao nekakva posebna očekivanja, ali većinom svi očekuju da znaju matematiku i da imaju neko posebno polje interesovanja u kojima su eksperti”, rekao je Igor Jokić, volonter u Centru za odrasle.

U Udruženju “Djeca svjetlosti” se nadaju da socijalizacija, pažnja, posvećenost i rad sa profesionalcima, za njihove štićenike neće ostati samo proba. Kažu sa ove tačke nema povratka na staro, a za to im je potrebna podrška banjaluckih vlasti i Vlade.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!