U rane ili akutne simptome menopauze spadaju vazomotorni simptomi i psihičke tegobe. Najčešći, karakteristični i prepoznatljivi vazomotorni simptomi jesu navale vrućine i znojenje. Valunge ili talase vrućine žene opisuju najčešće kao naglu pojavu povišene temperature kože lica, vrata i poprsja. Najčešće je prostiranje toplotnog talasa od tijela prema glavi, ali se talas može širiti u bilo kom pravcu pa i po cijelom tijelu. Veoma često je ovaj simptom pračen znojenjem glave i vrata ili cijelog tijela, ali i drugim simptomima, lupanjem srca, mučninom, glavoboljom.

Do tegoba u perimenopauzi (periodu koji prethodi potpunom prestanku ciklusa) i menopauzi dolazi zbog snanjenja lučenja polnih hormona.

Neki od simptoma su depresija,  promjene raspoloženja, suha koža i sluzokoža, suhoća vagine, dobijanje na tjelesnoj težini, nesanica, nestanak seksualne želje. Valunzi su jedan od najčešćih simptoma i u slabijem ili jačem obliku javljaju se kod svih žena. Trajanje je, kao i intenzitet, vrlo različito.

Prema statistikama, polovica žena u menopauzi bori se s naletima vrućeg zraka, a otprilike jedna trećina ima čak deset epizoda valunga svakog dana!

Naleti ili napadaji vrućine, tzv. valunzi, simptom su menopauze koji mogu u velikoj mjeri utjecati na kvalitetu života žena. Iznenadni osjećaji rastuće vrućine su često udruženi s neugodnim znojenjem, koje može biti toliko obilno da žene moraju promijeniti odjeću. Osim što izazivaju nelagodu, valunzi mogu ozbiljno štetiti kvaliteti sna.

Nažalost, ne može se predvidjeti koliko će dugo trajati valunzi, a smatra se da to može biti i nekoliko godina.

S obzirom da  se valunzi ne mogu u potpunosti pobijediti, ipak postoje određene navike koje se tiču stila života, a kojima možete na njih utjecati i ublažiti njihovu pojavu. Osnovno je  izbjegavanje sigurnih okidača valunga:

• stres
• konzumaciju alkohola
• kofein
• začinjenu hranu
• usku odjeću od materijala koji potiču znojenje
• cigarete.

Savjet u borbi protiv valunga

U gotovo svakom priručniku o ljekovitom bilju – žalfija i cimicifuga pominju se kao odlično sredstvo za ublažavanje valunga.

Mogu vam koristiti, između ostalog, sljedeći dodaci ishrani:

• vitamin C i flavonoidi: protiv nastupa vrućine;
• vitamin E: protiv vrućine i suhe vagine;
• vitaminski dodatak pripremljen za žene u menopauzi, naročito ako se ne hranite pravilno;
• kompleks vitamina B i magnezijum: kod blage depresije ili anksioznosti;
• riblje ulje: za proizvodnju hormona (ako ga nemate dovoljno u ishrani).

Američki istraživači Univerziteta u Pittsburghu svim ženama koje muku muče s ovim simptomom menopauze savjetuju: probajte smršavjeti! Naime, dodatno masno tkivo i dodatni estrogen koji ono stvara otežavaju simptome menopauze.

Drugi američki tim naučnika dokazao je kako zamišljanje određenih prizora koje povezujemo s hladnoćom za vrijeme hipnoterapije može značajno smanjiti pojavu valunga.

Njihovi rezultati upućuju kako se zamišljanjem prizora aktiviraju područja u mozgu koja se u stvarnosti aktiviraju za vrijeme pravog iskustva. Prema tome, žena koja zamisli da se nalazi na nekom hladnom, osjetit će to zahlađenje, a ne vrućinu valunga, tvrde psiholozi i neuronaučnici američkog Univerziteta Baylor.

Kako biste osigurali i stvarno nižu temperaturu oko sebe, redovno prozračujte prostorije u kojima boravite – pogotovo spavaću sobu. Nosite slojevitu odjeću, kako biste lako i brzo mogli skinuti suvišne dijelove.

Svakodnevno se bavite nekim oblikom tjelesne aktivnosti. To ne mora nužno biti tečaj zumbe, aerobika ili slične intenzivne aktivnosti: dovoljno je žustro šetati 30 minuta dnevno. Plešite, plivajte, vozite bicikl...

Mnoge se žene okreću hormonskoj nadomjesnoj terapiji kako bi ublažili pojavu valunga, ali i drugih simptoma menopauze, poput vaginalne suhoće ili promjena raspoloženja. Kratkoročno uzimanje ove terapije sa sobom može dovesti i do komplikacija, poput krvnih ugrušaka ili upala žučnih kamenaca, stoga se obavezno dobro posavjetujte sa svojim doktorom.

(NajDoktor.ba)