Dječak po imenu Matej, sreća je od svega veća svojim roditeljima Danijeli i Zoranu Puriću iz Modriče, koji su radost roditeljstva pronašli nakon devet godina borbe za potomstvo. „Nije bilo lako, ali vrijedilo je svakog teškog trenutka“,  poručuje mama Danijela.

Kod Danijele Purić iz Modriče se, nakon nešto više od godinu dana braka, javila prva sumnja da nešto nije u redu. Kaže da je u narednih godina promijenila nekoliko ginekologa, koji su je uvjeravali da je mlada i da samo treba da se opusti. Ali, ostati trudna nije mogla.

“Vremenom su mi te riječi sve više smetale, jer je želja bila prevelika i jednostavno nisam željela više da čekam. Tada sam se obratila klinici Medico-S i tu počinje naša borba. Otkrivaju se problemi, jedan po jedan - hipertireoza, hiperprolaktinemija, insulinska rezistencija, trombofilija, polip na materici”, priča Danijela.

Borba trajala devet godina

Njena borba za potomstvo trajala je punih devet godina. Imala je tri inseminacije i četiri postupka vantjelesne oplodnje, te dvije trudnoće od kojih je prva spontano prekinuta u ranoj fazi, dok se druga u junu ove godine završila rođenjem dječaka.

“Kada smo se javili na liječenje ljekari su prvo smatrali da trebamo početi sa inseminacijama, što je dosta jednostavniji proces u odnosu na vantjelesnu oplodnju, a preporučuje se ako nije ustanovljen neki veći zdravstveni problem koji bi ometao prirodnu trudnoću. Nakon tri neuspješne inseminacije, sljedeći korak je bila vantjelesna, u koju sam zaista polagala velike nade. Vjerovala sam da će uspjeti u prvom postupku, ali nije bilo  tako. Teško sam podnijela još jedan poraz”, ističe Danijela, koja je za par mjeseci poslije toga ušla u drugi postupak, sa još većom nadom. „Znate, kada krenete na vantjelesnu, a do tada ste uvjereni da će sve ići brzo, niste ni svjesni da je to tek početak liječenja i da ne uspjeva svaki postupak“, pojašnjava Danijela.

Odustajanje nije bila opcija

“Nakon toga sam napravila malo dužu pauzu, pa tek onda ušla u naredni postupak, koji je napokon, nakon sedam godina, donio pozitivan rezultat. Pozitivan beta nalaz, napokon trudna! U iščekivanju prvog ultrazvuka, ponovo poraz, dolazi do spontanog prekida trudnoće. Moj san da postanem majka činio mi se prosto nedostižnim i sve manje sam vjerovala da ću uspjeti. Međutim, znala sam da neću prestati pokušavati, jer nisam željela da u budućnosti razmišljam da li sam dala sve od sebe”, iskrena je naša sagovornica.

Čak i njeni najbliži su joj govorili da odustane, da se više ne muči, ali za nju to, jednostavno, nije bila opcija.

“U za mene, poslednji postupak u koji sam ušla sa najmanje nade, donio je moju "sreću od svega veću". Nakon devet godina borbe, bezbroj prolivenih suza i lažnih osmijeha, stigao je jedan savršeni dječak Matej, ljubav koja se ne može opisati. Prije svega, ponosna sam na svoga supruga i na sebe, jer nas ova borba nije udaljila. Naprotiv, postali smo i bliži i jači prolazeći kroz sve ovo zajedno, korak po korak, a za to smo dobili najveću moguću nagradu, postali smo roditelji. Preplavila su nas sasvim nova osjećanja koja do sada nismo poznavali. I sve bih ponovo, koliko god da je bilo teško, jer vrijedilo je”, naglašava Danijela.

Ne krije da je na njenu borbu za potomstvo zaista bilo raznih komentara, ali najviše su je boljeli komentari bliskih ljudi koji je nisu mogli razumjeti, ili jednostavno nisu htjeli.

“Teško je bilo čuti da trebam odustati, da mi nije "suđeno", da neću biti jedina koja nema djece i da se trebam pomiriti s tim. Vremenom sam oguglala na sve i naučila se nositi s tim. Što se tiče predrasuda vezanih za sam postupak vantjelesne oplodnje, skoro da ih i nije bilo.  Nekada je to bila tabu tema, ali smatram da više nije. Nažalost, sve je više parova koji imaju problem da se ostvare kao roditelji, pa se samim tim i sve više njih odlučuje na neki od postupaka potpomognute oplodnje, tako da nam to i nije više tako strano”, kaže ona.

“Ne gubite dragocjeno vrijeme”

Onima koji se suočavaju sa istim problemom, prije svega savjetuje da ne čekaju više od godinu dana ukoliko ne dolazi do trudnoće, da se ne gubi dragocjeno vrijeme.

“Ukoliko se odlučite za kliniku Medico-S, vjerujte da se prepuštate stručnom timu, koji vodi računa o svemu. Imala sam izbor i mogla sam otići i van Srpske, u druge klinike, ali ja sam ponovo izabrala njih. Liječenje je takvo, niko vam ne može garantovati da će uspjeti prvi put ali važno je da ne odustajte. Ne vodite se ni onim "uživajte sada dok ste sami, kada dođu djeca sve se mijenja". Da, istina, sve se mijenja, ali sve se mijenja nabolje. Možda manje spavate, ali mnogo više volite”, poručuje Danijela.

 

 

oznake:   klinika Medico-S