Kao i kod visokog pritiska, sprečavanje niskog krvnog pritiska zahtijeva promjenu stila života. 
Osobama koje imaju poteškoća s niskim krvnim pritiskom (hipotenzija), tokom ljetnih mjeseci nije najprijatnije. Velike vrućine inače nepovoljno djeluju na snižavanje krvnog pritiska pa bi ljudi koji su mu skloni trebali biti naročito oprezni kada krenu ljetne temperature i neophodno je da prate kako se osjećaju.

Simptomi niskog pritiska
 
Osobe koje imaju nizak pritisak najčešće primjećuju simptome poput vrtoglavice ili slabosti, nesvjestice, nedostatka koncentracije, zamagljenog vida, mučnine, hladne, znojne i blijede kože, brzog i plitkog disanja, umora, depresije, žeđi.

Vrste niskog pritiska
 
Posturalna ili ortostatska hipotenzija javlja se prilikom naglog ustajanja i prati je zamagljivanje pred očima i blaža vrtoglavica. Češće se javlja kod starijih osoba, čak jedna petina starijih od 65 godina pati od nje.

Postprandijalna hipotenzija je pojava niskog pritiska nakon jela. Krv putuje prema probavnom sistemu pa je u ostatku tijela manjak, samim time i niži pritisak. Također pogađa starije osobe.

Neuralno uzrokovana hipotenzija događa se zbog abnormalne signalizacije između srčanih klijetki i mozga. Srce i nakon pada pritiska javlja mozgu da je pritisak normalan ili visok te ne dolazi do kompenzacijskog mehanizma.

Šta učiniti kod niskog pritiska tokom vrućina?
 
 
U prevenciji niskog pritiska veoma je bitno jesti više manjih obroka, jer veliki i silni obroci izazivaju pad pritiska. Kako bi izbjegli nesvjestice tokom ljeta, ljudima s niskim pritiskom se preporučuje da piju dovoljno tečnosti, da u umjerenim količinama unose so, nose laganiju odjeću, da ne provode mnogo vremena na suncu te da uvijek sa sobom imaju vodu.
 
oznake:   nizak pritisakljeto