AUTOR ČLANKA
Mr.sci. dr. Melisa Ahmedbegović Pjano
Specijalist oftalmologijePoliklinika Svjetlost SarajevoBiografija

Zahvaljujući  savremenoj tehnologiji i vrhunskim lećama  koje se koriste u Poliklinici Svjetlost u Sarajevu operacija mrene je  rutinski zahvat koji omogućava novu kvalitetu života. 

Uloga očne leće je fokusirati  zrake svjetla koje ulaze u oko tako da padaju u fokus tačno na mjesto najjasnijeg vida (makula) što omogućava da vidimo jasnu sliku posmatranog objekta. Zamućenja  leće nastaju zato što inače providne stanice leće propadaju i postaju bjelkaste, te sprječavaju  prolaz zraka svjetla usljed čega dolazi do smanjenja vidne oštrine. Svako zamućenje leće se naziva mrena ili katrakta.

Zašto nastaje mrena?

Najčešće mrena nastaje u procesu starenja, te je veoma čest oftalmološki  nalaz kod pacijenata iznad 60 godina.  Mrena može nastati i kod mlađih osoba što je najčešće povezano sa povredom oka, dijabetesom, uzimanjem nekih lijekova (npr. kortikosteroidi), izloženosti UV i radioaktivnom zračenju. Urođena mrena se javlja kod djece, uglavnom kao posljedica neke virusne infekcije majke tokom trudnoće.

Kako zamućenje leće napreduje i katarakta postaje sve izraženija tako dolazi do sve jačeg pada vida. Tako gubitak oštrine vida varira od pojave magle pred okom, preko smanjenja osjetljivosti na kontraste boja, do gotovo potpunog gubitka vida. .Već sa pojavom prvih simptoma potrebno je posjetiti oftalmologa, jer postoji niz podmuklih oboljenja oka koja mogu dati  slične simptome.

Na pregledu oftalmolog određuje vidnu oštrinu, očni pritisak i vrši pregled leće i očne pozadine sa proširenim zjenicama. Ukoliko se ustanovi da je  u pitanju mrena jedino liječenje je operativno. U novije vrijeme ovaj zahvat se izvodi primjenom ultrazvuka, tj. fakoemulzifikacijom koju i primjenjujemo na klinici Svjetlost u Sarajevu.

Kada operirati mrenu?

Operacija se vrši u lokalnoj anesteziji, koriste se anestetske kapljice, te nema straha od injekcija i uspavljivanja. Operacija započinje malim rezom, veličine oko tri milimetra, mrena se otapa ultrazvukom, uklanja se iz oka te se, kao zadnji korak operacije, ugrađuje odgovarajuća intraokularna leća. Rana se ne šiva nego spontano zarasta. Što je mrena mekša, potrebna je manja snaga ultrazvuka što olakšava operativni zahvat i ubrzava postoperativni oporavak, naglašava dr Pjano. Iz ovih razloga ne treba čekati da mrena bude zrela kao što se ranije radilo sa  klasičnom metodom što je podrazumijevalo da se leća na veliki rez istisne  iz oka u jednom komadu. Zato je prije bilo poželjno da je mrena što tvrđa i što gušća.

Željeni rezultat vidne oštrine nakon operacije mrene je da pacijent vidi što bolje na daljinu bez naočala. Zbog toga se rade precizni izračuni jakosti leće koja se ugrađuje u oko. Za čitanje i rad na blizinu potrebne su naočale koje se obično propisuju 1 mjesec nakon operacije.Intraokularna leća  nudi doživotno rješenje, jer je napravljena je od materijala koji ne izaziva reakciju organizma u smislu odbacivanja.  Multifokalne leće su savremeno riješenje za pacijente koji imaju mrenu, a žele se ovim zahvatom riješiti i dioptrije za i za  daljinu i blizinu.

Ukratko rečeno, zahvaljujući  savremenoj tehnologiji i vrhunskim lećama  operacija mrene je  rutunski zahvat nakog kojeg naši pacijenti idu kući uz dogovor za obavezne kontrolne preglede. 

Vrhunski tim stručnjaka Poliklinike Svjetlost Sarajevo  brine o vašim očima. Posjetite profil Polklinike Svjetlost Sarajevo i pošaljite upit ili rezervišite termin.