Povodom 10. septembra  koji se širom svijeta obilježava kao Dan prevencije suicida, Udruženje studenata psihologije SINAPSA organizovalo je obilježavanje ovog datuma ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu.

Cilj je pružiti više informacija građanima Bosne i Hercegovine o suicidalnostii i važnosti mentalnog zdravlja obilježavanjem Svjetskog dana prevencije suicida, te im omogućiti prepoznavanje bilo kojeg oblika suicidnog ponašanja ili namjere.

Erna Čizmo iz Udruženja SINAPSA ističe da je za građane BiH odlazak psihologu, psihijatru još uvijek tabu tema tako da je i današnja akcija prilika za razgovor s građanima.



Kad je riječ o stopi suicida u BiH ona se, na primjer, 2010. smanjila da bi nakon nekog vremena opet počela da raste, a zadnje dvije godine bilježi se statistički porast broja suicida.

Projekt mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

NajDoktor.ba