Tehnologija i novi trendovi s kojima se svakodnevno susrećemo i koji sve više digitaliziraju naš život, mijenjaju i zdravstvo te farmaceutsku industriju. Upravo o utjecaju tehnologije na te dvije sfere te o njihovom spajanju sa sferom informatičke tehnologije (IT) govorit će se na prvoj regionalnoj konferenciji digitalne medicine pod nazivom "Budućnost je sada".  

Konferencija će se održati 15. aprila u Hypo Centru u Zagrebu u organizaciji Večernjeg lista, portala Ordinacija.hr i HIT konferencije.

Evropski stručnjaci

Na konferenciji će učestvovati vodeći evropski stručnjaci iz područja zdravstvenog IT-a, a jedan od njih je Jesus del Valle, glavni voditelj Grants4Appsa, tima Bayerovog akceleratora, koji će podijeliti svoje iskustvo i stručnost u području startupova i njihovog značenja u digitalizaciji medicine.

Prema najavi organizatora u panelu "Partnerstvo IT i farmaceutske industrije" učestvovat  će Jessica Federer, voditeljica globalnog odjela digitalnog poslovanja u firmi Bayer, dok će na istom učestvovati i predstavnik hrvatske ICT industrije s bogatim međunarodnim iskustvom, Mario Ravić, menadžer za rješenja iz područja mobilnog zdravstva u kompaniji Ericsson Nikola Tesla.

Panel će se baviti pitanjima uloge liderskih kompanija na cjelokupni razvoj digitalizacije medicine, kao i u kojoj mjeri je moguće učvrstiti suradnju s zdravstvenim vlastima te šta to donosi pacijentima i liječnicima.

Povećanje efikasnosti zdravstvenog sistema

Tehnologizacija zdravstvenog sistema uključuje primjenu velikog broja podataka (big data) te formiranju registra pacijenta. Danas, postoji velika količina podataka koji nisu sistemski analizirani. Kada bi se ti podatci analizirali, došlo bi do povećanja efikasnosti zdravstvenog sistema korištenjem i obradom dostupnih podataka, što se ovom konferencijom želi i potaknuti. Time bi se omogućio odmak od sadašnjeg pristupa liječenju, koji je orijentiran na pojedinu bolest u kojem ishodi terapija nisu sistemski mjereni. Novi pristup omogućio bi individualno liječenje pacijenata i korištenje najefikasnije terapije.

Očekuje se da će na konferenciji prisustvovati više od 400 učesnika, a cilj je okupiti glavne lidere raznih industrija te biti regionalni centar novih ideja i trendova, upoznavanja stručnjaka, širenja ideja i sklapanja poslova.

"Da bi kompanije bile uspješne u današnjem intenzivnom okruženju, trebaju redefinirati svoje poslovne strategije koje će im omogućiti poslovanje u digitalnom dobu, a rasprava na prvoj regionalnoj konferenciji koja spaja razne ideje na jednom mjestu omogućuje upravo promicanje granica inovativnosti, kompetitivnosti i produktivnosti", poruka je organizatora konferencije.

Prijava na konferenciju "Budućnost je sada".

NajDoktor.ba