Zvanična je preporuka trudnicama da koriste najmanju moguću dozu paracetamola koja ostvaruje dejstvo i da je koriste u što kraćem vremenskom periodu.

Studije o potrošnji lijekova u trudnoći pokazuju da 80-90% trudnica uzima lijekove i to prosječno od 4 do 7 lijekova. Većina lijekova može proći kroz posteljicu pa tako može imati štetno djelovanje na embrio i fetus. Stoga stručnjaci preporučuju da buduće mame budu maksimalno oprezne s lijekovima u trudnoći.

Jedini lijek koji možete primjenjivati tokom cijele trudnoće i dojenja kao blagi analgetik i antipiretik je paracetamol. Paracetamol nema nikakvih štetnih efekata po samu trudnoću ili bebu u razvoju. Upravo zbog toga paracetamol se i preporučuje kao prvi izbor kada je u pitanju lijek za ublažavanje bolova kod trudnica.

Bebino tijelo kao i većina organa se formiraju tokom prvih 12 sedmica trudnoće. To je ujedno i period u kome može doći do razvoja nekih defekata zbog upotrebe različitih lijekova. Kako je većina studija pokazala, žene koje su uzimale paracetamol u toku prvog tromjesječja trudnoće nisu imale veći rizik za razvoj defekata od onih koje nisu uzimale paracetamol.

Studije su pokazale da se usljed dejstva paracetamola tokom trudnoće ne pojavljuju rizici za pobačaj. Ne postoji rizik za pojavu prijevremenog porođaja - prije 37. sedmice trudnoće. Nema rizika da rodite bebu s manjom tjelesnom težinom (manjom od 2.500 grama).