Potencijalni uzročnici bolesti mogu se putem kontaminiranih ruku unijeti u organizam kroz probavni sistem (usta), dišni sistem (nos), spojnicu oka ili preko oštećene kože (veće ili manje rane na koži, ogrebotine). 

Pravilna i redovna higijena ruku, odnosno redovno pranje ruku je najbolji, najjednostavniji i najjeftin način sprječavanja širenja mnogih zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti nečistim rukama kao što su obična prehlada, gripa, infektivni proljevi i zarazna žutica.

Roditelji potiču djecu da peru ruke, međutim, za stvaranje ove zdrave i neophodne higijenske navike nije dovoljno samo reći "operi ruke". Na taj način to postaje još jedna u nizu naredbi koju će poslušati, ili neće.

Naviku pranja ruku treba izgraditi sa puno strpljenja i upornosti. Evo nekoliko koraka kako bi djeca razumjela zašto je važno prati ruke:
 
- Djeca moraju shvatiti važnost pranja ruku. Razgovarajte o tome sa njima. Čitajte knjige o pranju ruku, te klicama i bakterijama zbog kojih se ruke moraju prati. Nađite knjigu prikladnu dobi djeteta, kako bi je moglo razumjeti. Najbolje je izabrati knjigu sa mnogo slika i ilustracija, jer će tako mala djeca lakše shvatiti šta im pokušavamo objasniti. Veoma je moguće da će ilustracija lika iz priče koji pere ruke potaknuti i dijete da pere ruke.
 
- Djeca vole koristiti sapun, pa nabavite male sapune ili one u raznim oblicima. Tako će djeci biti lakše držati sapun u ručicama, a bit će im zabavno gledati razne boje i dodirivati različite oblike. Postoje sapuni za djecu koji u sebi kriju malu igračku. Ukoliko su dostupni u vašem mjestu, nećete požaliti ako ih nabavite.
 
- Djeca ponekad požure pa pranje ruku traje jedva nekoliko sekundi. Umjesto da budete "policajac" koji će nadgledati svako pranje i brojati sekunde, predložite djetetu da otpjeva omiljenu pjesmicu dok pere ruke (nađite zajedno neku prikladne minutaže). Tako ćete biti sigurni da pranje ruku traje dovoljno dugo.
 
- Podsjetite djecu povremeno zašto se ruke moraju prati. Objasnite im da sa svakim sapiranjem sapunice sa ruku, klice i bakterije odlaze u odvod. Djeca vole slikovita objašnjenja, pa pustite mašti na volju. Tako će brže i dugoročnije zapamtiti važnost ove navike.
 
- Konačno, kao i kod ostalih posticanja pozitivnog ponašanja, pohvalite dijete svaki put kada opere ruke.

 

(NajDoktor/Roditeljstvo.com)