Biti „pijan od ljubavi” više je od puke pjesničke metafore. Oksitocin, poznat i kao „hormon ljubavi”, može imati posljedice koje su nevjerojatno slične onima nakon konzumiranja alkohola.

Oksitocin se oslobađa tijekom porođaja i pomaže majkama da se povežu s djecom. Također, pokazalo se da se njegova razina povećava i prilikom ljubljenja, ali i tijekom drugih aktivnosti povezanih s romantičnom ljubavi, a može povećati i razinu suosjećanja i povjerenja.

Međutim, načini na koje oksitocin djeluje, suzbijajući prefrontalne i limbičko-kortikalne krugove, slični su učincima kakve ima alkohol. Veza između tih dviju kemikalija već je utvrđena prilikom potrage za tzv. tabletom za trijeznost, a dr. Ian Mitchell sa Sveučilišta u Birminghamu pitao se kolika je ta sličnost. „Mislili smo da je ovo područje vrijedno istraživanja pa smo izvukli postojeća istraživanja o učincima oksitocina i alkohola te pronašli nevjerojatne sličnosti između ta dva spoja”, rekao je Mitchell. Njegovi rezultati objavljeni su u časopisu Neuroscience & Biobehavioural Reviews.

Čini se da su usmjereni na različite receptore u mozgu, ali uzrokuju zajedničke akcije na GABA receptorima u prefrontalnom korteksu i limbičkim strukturama. Ti neuronski krugovi kontroliraju kako reagiramo na stres ili anksioznost, posebno u situacijama kao što su intervjui za posao ili možda skupljanje hrabrosti da nekoga tko nam se sviđa pozovemo na piće. Spojevi poput oksitocina i alkohola mogu učiniti da ove situacije izgledaju manje zastrašujuće”, nastavio je Mitchell.

Laboratorijski testovi pokazali su da volonteri koji su uzeli oksitocin nazalno nisu, primjerice, izgubili sposobnost hodanja duž ravne crte ili artikuliranja jasnih izjava, ali postali su agresivni, hvalisavi, skloniji preuzimanju rizika, pa čak i pokazivanju veće razine zavisti. Štoviše, daleko od toga da je to univerzalna „ljubavna droga” koja utječe na nas tako da poželimo zagrliti cijeli svijet – ljudi koji uzimaju oksitocin postaju skloniji diskriminirati one koje ne vide kao dio njihovog kruga prijatelja.

„Ne mislim da će doći vrijeme kada će se oksitocin koristiti kao socijalna alternativu alkoholu. Ali to je fascinantno neurokemijsko otkriće koje ima mogućnost primjene u liječenju psiholoških i psihijatrijskih stanja”, zaključio je koautor studije dr. Steven Gillespie. Naposljetku, možda je oksitocin, a ne alkohol, uzrok i rješenje svih naših životnih problema. 

 

 Izvor: Znanost.com