Od završetka rata u BiH, kolege sa područja Federacije BiH, su u nekoliko navrata pokušale formirati strukovnu organizaciju koja bi se po samoj svojoj definiciji borila za unaprijeđenje i promociju naše struke kao i za prava koja kolege, pružaoci usluga fizioterapije svih stepena obrazovanja treba da ostvare, a u zavisnosti o stepenu obrazovanja u struci i opisu radnoga mjesta na kojem su raspoređeni.

Ti pokušaji su vremenom postali samo tihim šapatom, jer nije postojao dovoljan stepen svijesti samih kolega o potrebi za jedinstvom u struci, kao i zbog nerazumijevanja ili nezainteresiranosti onih struktura lokalne samouprave, koji su takve pokušaje trebali pomoći.

07.02.2009 godine, je činom osnivačke skupštine UFFBiH-a, održane u Sarajevu , fizioterapija u Federaciji BiH, napokon prepoznala potrebu formiranja strukovne organizacije koja će imati za cilj opšte dobrostanje svih kolega sa područja Federacije BiH, kao i aktiviranje mehanizama koji će rezultirati unaprijeđenjem i promocijom naše struke u FBiH, i šire.

UFFBiH, je nastao kao direktan odgovor kolega iz FBiH, na količinu i prirodu problema kojima je izložen svaki pojedinačni kolega i sama struka u cijelosti. Osnivačka Skupština UFFBiH-a, je pokazala kako danas moderne podijele ljudi u nas ipak nisu postale kamenom spoticanja kada se radi o zajedničkim problemima na osnovu kojih se definišu zajednički ciljevi, od bitnog značaja za našu struku.

UFFBiH, je jedina strukovna organizacija na području cijele FBiH, namijenjena svim direktnim pružaocima usluga fizioterapije bez obzira na to koji stepen obrazovanja u struci isti imaju. Omasovljavanjem kolega svih stepena obrazovanja pod jednim krovom se garantuje holistički pristup problemima i interesima struke u cijelosti kao i definisanje specifičnih interesa i ciljeva od bitnog značaja za pojedine stepene obrazovanja u struci.

Zajedničkim članstvom u UFFBiH-u, kolega svih stepena obrazovanja u struci, i oblikom ustrojstva UFFBiH-a, kao centralizovanog oblika razmišljanja sa regionalnim poslovnicama/podružnicama, se garantuje definisanje i riješavanje potreba/problema, od bitnog značaja za struku u FBiH, kao i specifičnih potreba/problema, koje definišu kolege iz sredina u kojima žive i rade.

Popunjavanjem pristupnice za članstvom u UFFBiH-u, kolege iz FBiH, dokazuju kako su dostigli nivo svijesti, koji ih definiše kao zdravstvene profesionalce sposobne da prevaziđu nesvrsishodan način razmišljanja zbog kojega je naša struka do sada bila zanemarena, omalovažavana i ciljano degradirana od strane ostalih zdravstvenih i nezdravstvenih profesionalaca sa kojima dijelimo radna mjesta.

Zajedničke probleme riješavamo definisanjem zajedničkih ciljeva koji rezultiraju zajedničkim aktivnostima za dobrobit svih nas.

S' poštovanjem!

Vaš UFFBiH.