Javljaju se kod svih uzrasta, ali od njih ipak najčešće pate djeca od dvije do 14 godina života. Simptomi su nagli porast temperature do 40 stepeni, glavobolja, povraćanje, malaksalost, nedostatak apetita, opća slabost te proljev koji obično traje do tri dana

Topli ljetni dani mame nas da više vremena boravimo u prirodi. Zbog promjene okoline, odlaska na more ili u planine, često nam oslabi imunitet, a posljedica toga su ljetne viroze. Najčešće ih uzrokuju virusi iz grupe enterovirusa.

Javljaju se kod svih uzrasta, ali od njih ipak najčešće pate djeca od dvije do 14 godina života. Prenose se sa osobe na osobu kapljičnim putem – kihanjem i kašljanjem.

Kratka inkubacija

Postoji oko sedamdeset vrsta enterovirusa koji mogu uzrokovati bolest.

Izvori zaraze su voda u bazenima, nedovoljno dobro oprano voće i povrće i prljave ruke.

Najčešće u jednom zajedničnom kolektivnom boravku oboli više osoba u kratkom periodu jer je inkubacija kratka i traje jedan do dva dana.

Simptomi  bolesti su nagli porast temperature do 40 stepeni, glavobolja, povraćanje, malaksalost, nedostatak apetita, opća slabost te proljev koji obično traje do tri dana.

Kod blažih  oblika bolesti simptomi prestaju spontano za dva do tri dana.

Kod težih oblika mogu se javiti virusni meningoencefalitis, kožni osip koji izgledom podsjeća na ospice i osip u usnoj šupljini i grlu, tzv. herpangina.

Kod težih formi bolesti neophodno je mirovanje uz ljekarski nadzor.

Što se tiče liječenja, kod blažih oblika enteroviroza, dovoljno je unositi dosta tečnosti i jesti laganu hranu. Oboljela djeca i starije osobe trebaju piti dovoljno tečnosti. Najčešće su to voćni čajevi i otopina soli za rehidraciju, a unosi se malim čestim gutljajima.

Djetetu koje povraća otopinu treba davati kašičicom (jedna kašičica svakih pet do 10 minuta).

Povišena temperatura

Važno je rehidracijsku so otopiti u prokuhanoj ohlađenoj vodi koju ćete potom čuvati na hladnom mjestu i koristiti tokom 24 sata.

Ako ima povišenu temperaturu, pored frikcija (trljanja) mlakom vodom, djetetu treba dati paracetamol u dozi koju ljekar prepiše. U situaciji kada je kod mališana vidljiv i osip u usnoj šupljini, mogu se koristiti Lysobact oriblete ili Propolis spray.

U terapiju mogu biti uključeni i probiotici koji će pomoći brže obnavljanje
crijevne flore i potpuni oporavak.

Izbjegavajte bazene na kojima je puno kupača

1. U vrijeme pojačanog broja oboljelih od enteroviroza važno je izbjegavati boravak u prostorima gdje se nalaze osobe sa simptomima ove bolesti.

2. Preporučuje se oboljelog izolirati dva do tri dana zbog mogućnosti prijenosa bolesti kapljičnim putem.

3. Vodite računa o higijeni ruku, naročito najmlađih. Potičite ih da ih peru tečnim sapunom, naročito prije jela.

4. Svježe voće i povrće temeljito operite pod mlazom vode.

5. Izbjegavajte kupanje u bazenima gdje dolazi puno kupača.

6. Tokom kontakta sa oboljelom osobom poželjno je nositi masku, a ruke prati antiseptičkim sapunom.

NajDoktor.ba/Faktor.ba