Prva posjeta stomatologu ostavlja dubok utisak na dijete i često je presudna za njegove daljnje reakcije u stomatološkoj ordinaciji pri sljedećim posjetama.

Autor: Dr. Amela Husić, doktor stomatologije

To treba da bude jedno prijatno i ugodno iskustvo za vašeg mališana, gdje će ono imati priliku da upozna stomatološku ordinaciju, članove stomatološkog tima i opremu.

Uloga roditelja u pripremi prve posjete stomatologu od presudne je važnosti. Roditelj treba djetetu da objasni razlog zbog čega se odlazi kod stomatologa, koje se prednosti očekuju od liječenja zuba, a koje su posljedice ako se zubi ne liječe, odnosno ako se stomatolog ne posjećuje redovno.

Saradnja stomatologa i roditelja mora biti ostvarena mnogo ranije, prije no što djetetu niknu zubi, da bi se roditelju dala uputstva kako da djetetu sačuva zdravlje zuba i kako da ga pripremi za prvu posjetu stomatologu.

Roditelj će najbolji primjer dati svom djetetu ako sam redovno održava higijenu usta i zuba i odlazi stomatologu. Prva posjeta treba da protekne u jednoj prijatnoj i opuštenoj atmosferi upoznavanja stomatologa i djeteta. Na primjer, ono što roditelj može učiniti odmah na početku jeste da dijete "provoza" na stomatološkoj stolici, pokaže mu instrumente, dozvoli mu da ih razgleda i uzme u ruku. Objasni mu za šta služe instrumenti, riječima razumljivim za dijete. Jednostavnije rečeno, roditelj treba na sve načine pokušati opustiti svoje dijete.

>>Dr. Amela Husić o oralnoj higijeni kod djece: Navika koja se stiče u djetinjstvu<<

Smatralo se da prvu posjetu treba planirati kad djetetu niknu svi mliječni zubi (krajem druge godine). Danas se preporučuje da to bude ranije, da bi stomatolog mogao dati uputstva roditeljima kako da spriječe pojavu oboljenja zuba.

Ako dijete prvi put dolazi kod stomatologa s akutnim, bolnim stanjem mora mu se ukazati prva pomoć, što može biti neprijatno za dijete. Velika je odgovornost na roditeljima da ne dozvole da prva posjeta stomatologu bude rješavanje nekog bolnog stanja.