Ako mislite da je za prevenciju bolesti zuba i desni dovoljno da dva puta dnevno, temeljito operete zube samo sa četkicom za zube, varate se. 

Čak i ako imate odličnu četkicu za zube, sa hiljadama mekih i tankih vlakana, ona će u najboljem slučaju očistiti oko 70% površine zuba. Između zuba, gdje vlakna četkice za zube ne dosežu, bakterije mogu da prouzrokuju ozbiljne probleme.

Ovo će te riješiti pravilnim odabirom međuzubne četkice, čija veličina treba da odgovara međuzubnom prostoru. Obično je za efikasno čišćenje međuzubnih prostora potrebno dvije ili tri različite veličine međuzubne četkice. Kada imate niz raspoloživih proizvoda na policama gledajte da izaberete četkicu koja ima tanko, savitljivo i izdržljivo žičano jezgro i izuzetno duga i meka vlakna. Takva četkica će čvrsto ući u međuzubni prostor gdje će se vlakna u potpunosti raširiti i efikasno i bez oštećenja desni očistiti bočne površine zuba.

Zašto čistimo međuzubne prostore?

Neočišćeni međuzubni prostori dovode do upale parodoncijuma koju većina nas i ne primijeti, ili ne obraćamo pažnju. Ne liječena upala desni (gingivitis) može da se razvije u težu upalu gingive i parodontitis, koja se smatra najrasprostranjenijom hroničnom bolešću. Međuzubni prostori su vrlo pogodni i za nastanak karijesa, često se dešava da se između zuba nakupljaju zubne naslage koje se kalcifikuju i postaju tvrde zubne naslage ili zubni kamenac. Ovo ne samo da kvari vaš osmijeh već je jedan od uzroka lošeg zadaha.

Zato svojim zubima i desnima posvetite više pažnje i pažljivo ih očistite. Napor će se isplatiti savršenim osmijehom, a ako ste uporni, savršen osmijeh će trajati cijeli život.