Upala slijepog crijeva ili apendicitis javlja se kod oko 5% populacije, a bolest i njezini simptomi najčešće se javljaju u drugom desetljeću života 

Slijepo crijevo je dio debelog crijeva na mjestu gdje se ulijeva tanko crijevo. Mali crvoliki nastavak koji završava slijepo, a polazi sa slijepog crijeva naziva se crvuljak ili apendiks. Može biti različito položen u odnosu na debelo crijevo.

U novorođenačkom periodu apendiks je dugačak 4,5 cm, dok u odraslih doseže dužinu od 9,5 cm. Crvuljka se često kolokvijalno krivo naziva slijepo crijevo.

Kad kažemo da je netko imao upalu slijepog crijeva, misli se na akutnu upalu crvuljka ili apendicitis. Pretpostavlja se da upala nastaje radi opstrukcije otvora crvuljka. Uzrok može biti bujanje limfnog tkiva koje se tu normalno nalazi, progutano strano tijelo, gliste, ali i tvrdi komadić stolice. Dolazi do pritiska na krvne žile, smanjene opskrbe krvi, umnažanja bakterija i upale. Tada se zbog poremećaja pražnjenja pokreće i razvija upalna reakcija koja se manifestira karakterističnim bolovima i simptomima.

Oko 5% populacije razvije upalu crvuljka. Učestalost je najveća u drugom desetljeću života i čest je razlog za hirurške zahvate u pedijatriji, međutim može se pojaviti u bilo kojoj dobi.

Upala slijepog crijeva ili apendicitis i najčešći simptomi

Akutna upala crvuljka je najčešći uzrok akutnih bolova u trbuhu kod kojih je nužna operacija. U tipičnom slučaju javlja se bol oko pupka, koja se nakon par sati premješta u desni donji dio trbuha. Pojačava se pri pokretima ili kašljanju, može biti praćena povišenom temperaturom, mučninom, gubitkom apetita.

Međutim, klasični znakovi upale crvuljka nisu pravilo. Često se dogodi da je bol netipično lokalizirana, pa je cijeli trbuh bolno osjetljiv, ili bol uopće nije prisutna. Rad crijeva je obično usporen, ali može se dogoditi i proljev. Netipična prezentacija češća je kod male djece, starijih osoba i trudnica te osim o dobi, ovisi o položaju crvuljka.

Liječenje

Kad postoje tipični simptomi i povišeni laboratorijski parametri upale, dijagnoza se postavlja klinički a crvuljak hirurški odstranjuje. Kod bolesnika s netipičnim simptomima rade se dodatne remgenske pretrage, UZV abdomena ili CT s kontrastom.

U dijagnostičke svrhe služi i laparoskopija koja može biti posebno korisna kod žena s bolovima u donjem abdomenu nejasne etiologije. Laboratorijske pretrage u pravilu otkrivaju leukocitozu (povećani broj leukocita u krvi) ali je ovaj nalaz izrazito promjenljiv pa normalan broj bijelih krvnih stanica ne bi trebao biti argument za isključivanje apendicitisa. Kod ranog zahvata smrtnost je vrlo niska, a oporavak brz i potpun, zato kod svakog bolesnika s akutnim bolovima u trbuhu treba posumnjati na apendicitis.

Apendicitis može biti i smrtonosan

Neprepoznata upala crvuljka dalje napreduje i dovodi do odumiranja tkiva crvuljka. To rezultira puknućem i razlijevanjem sadržaja po dijelu ili cijeloj trbušnoj šupljini i dovodi do peritonitisa, odnosno upale potrbušnice. Obično se prije operacije daju antibiotici, koji se nastavljaju i nakon operacije ako je došlo do prsnuća crvuljka. Bez operacije i antibiotika, akutna upala crvuljka je smrtonosna u više od 50% slučajeva. Uz komplikacije (ruptura i razvoj apscesa ili peritonitisa) prognoza je lošija tj. mogu uslijediti ponovne operacije te dug oporavak.

Važno je naglasiti da u određenom postotku slučajeva crvuljak može biti inocentan (morfološki uredan). Opravdano je i u tom slučaju ga odstraniti jer ne gubimo nikakvu važnu funkciju za organizam, a za buduće razdoblje u slučaju sličnih bolova isključena je mogućnost akutne upale crvuljka kao uzroka.

Odgađanje operacije, neprepoznavanje bolesti i kasno postavljanje dijagnoze povećava stopu komplikacija i smrtnosti nakon operacije.

 

izvor: adiva.hr